Světoznámý COGNAC vzniká destilací výhradně bílého vína z vybraných odrůd (hlavně Ugni Blanc dále Colombard, Folle blanche). Destilace se provádí charenskou metodou ,,a repasse'', při které tekutina prochází charentským destilačním přístrojem a podstoupí v něm dvojí destilaci. První ohříváním se získává ,,brouillis'' s 27-30% obj. obsahem alkoholu, který je přemístěn do alambíku a pomalu znovu destilován po dobu dvanácti hodin. Přitom se oddělí alkohol ze začátku a konce destilace (předek a ocas) a využívá se pouze alkohol vznikající uprostřed, nazývaný (jádro). Pouze tento, obsahující 69 až 72% obj. alkoholu, se nechává stárnout. Oblast produkce Cognac pokrývá přibližně département Charente Maritime a Charente. produkce je přesně vymezena a přísně kontrolována a je rozdělena mezi 6 následujících Crus nebo oblastí : GRANDE CHAMPAGNE, PETITE CHAMPAGNE, BORDERIES, FINS BOIS, BONS BOIS, BOIS ORDINAIRES.
FINE CHAMPAGNE je směs Grande Champagne a Petite Champagne, přičemž zastoupení Grande Champagne je minimálně 50%. Pro zušlechtění Cognacu je rozhodujícím faktorem stárnutí. Lihovina vycházející z destilačního přístroje je zcela bezbarvá. Okamžitě je umístěna do dubového sudu. Během stárnutí přijme některé prvky obsažené ve dřevě a pomalu oxiduje, což ji zjemní a zbarví. Cognac nabízený spotřebiteli je (směsí) destilátů z různých Cru a různého stáří (u Cognacu neexistují ročníky). Kromě umění smíchat je, je potřeba u výchozích destilátů snížit obsah alkoholu na 40% obj. přidáním destilované vody.
ETIKETY Cognac je spotřebiteli nabízen pod různým označením, podle stáří destilátů, které jej tvoří:
TROIS ETOILES - tříhvězdičkový Cognac ja takový, kde nejmladší z obsažených lihovin je stará nejméně šedesát měsíců
VO a VSOP - (very superior old pale) obsahuje destiláty, jejichž věk je minimálně čtyři a půl roku
EXTRA, XO, NAPOLÉON a GRANDE RÉSERVE - obsahují nejstarší destiláty, jejichž věk může dosáhnout padesát let a více. Cognac se pije za pokojové teploty. Sklenička tulipánového tvaru na nožičce se lehce zahřeje v ruce, aby se aroma Cognacu plně uvolnilo.
ARMAGNAC - vzniká pomalou a plynulou destilací bílých vín z vymezených oblastí Gers, Landes a Lot et Garonne. Hlavními odrůdami jsou Folle blanche, Ugni blanc a Colombard.
Armagnac je rozdělen do tří oblastí produkce : BAS ARMAGNAC, TÉNARÉZE a HAUT ARMAGNAC. Destilace vína probíhá tradičně v armagnackém destilačním přístroji, což znamená plynule. Dvojitá destilace (á repasse) se praktikuje jen u malé části produkce. Při výstupu z destilačního přístroje je lihovina bezbarvá a obsahuje 52 až 70% obj. alkoholu. Ukládá se přímo do dubového sudu, kde se zjemní a obohatí o třísloviny a aromatické látky obsažené ve dřevě. Když se stárnutí považuje za dostatečné, začne se s (řezáním), tzn. s mícháním destilátu různého původu a věku, aby se získal jednotný a harmonický nápoj. Prodávaný Armagnac má mít 40% obj. obsah alkoholu se tedy postupně snižuje přidáváním (petites eaux) směsi destilované vody a Armagnacu.