APPELLATION: Marlborough
CÉPAGES (odrůdy révy): Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Viognier, Chardonnay, Riesling, Guwerztraminer, Pinot Noir, Merlot, Syrah
Vinařská oblast Marlborough je synonymem moderního vinařství na Novém Zélandu, který se zařadil mezi producenty osvěžujícího a velmi kvalitního vína. Dnes se v oblasti Marlborough nachází 62% vinic celé země. Králem odrůd je zde Sauvignon Blanc, dalšími odrůdami je Pinot Noir a Chardonnay.
Oblast Marlborough je rozdělena na tři hlavní oblasti: Southern Valleys, Wairau Valley a Awatere Valley. Štěrkové a kameninové naplaveniny, z kterých je tvořena místní půda, zadržují teplo získané přes den a v noci ho pak vyzařují. Horské masivy chrání tuto oblast před silnými dešti a větry ze západního pobřeží. Slunce je zde velmi ostré díky čistému ovzduší a nízké koncentraci ozónu a to pomáhá k dobře vyzrálým hroznům a poté krásně voňavým a velmi chutným vínům. Silný kontrast mezi horkými slunnými dny a chladnými nocemi prodlužuje proces zrání vína unikátním způsobem, který nemá obdoby v žádné jiné části světa. Výsledkem je jedinečný charakter jednotlivých hroznů. Díky klimatu a prodlouženému procesu zrání má odrůda Sauvignon Blanc unikátní aroma a chuť a je vyhledávána milovníky kvalitního vína z celého světa. V našem e-shopu můžete objednat vína z této oblasti.
HISTORIE VINAŘSTVÍ SAINT CLAIR:
Název Saint Clair je vyvozen od jména původních majitelů, rodiny Sinclairových. Vinařskou společnost Saint Clair Family Estate, bylo založena roku 1994. Pěstováním vinné révy a následovně produkcí vína se Neal a Judy Ibbotsonovi zabívají již od roku 1978. Neal a Judy Ibbotson, kteří jsou řediteli vinařství s více než 30 letou vinohradnickou znalostí vedou vinařství jako rodinný podnik.
Vinařství se nachází v severní oblasti jižního ostrova Nového Zélandu. Réva se pěstuje ve 3 lokalitách: Rapaura, Awatera a Omaka.
Hlavním cílem Saint Clair je dostat se s víny na světovou kvalitu, která splní požadavky i těch nejnáročnějších klientů. Jejich cíle se plní a překonávají je vzhledem ke spojení znalostí, pěstování vínné révy a klimatem.
Od roku 1994 začaly první ročníky vína získávat celosvětová ocenění. V roce 2005 společnost Saint Clair byla na mezinárodní soutěži zvolena jako nejlepším vinařstvím Nového Zélandu.
Syn Tony je zodpovědný za plánování propagace a reklamy pro vinařství. V roce 1994 navrhnul první etiketu pro vína ze Saint Clair. Dcery Sarina a Jule obě pracují v podniku v oblasti obchodu a marketingu. Celá rodina má rozdělené jednotlivé funkce, které dohromady dělají vinařství jedinečným.