Barbera je odrůda, která byla v roce 2000 třetí nejpoužívanější v Itálii (po Sangiovese a Montepulciano), s celkovou výsadbou 28.000 hektarů.
V 80. letech 20. století však byla rozloha až 50.000 hektarů.
Díky metanolové aféře (metanol byl v té době objeven právě ve vínech Barbera) došlo k dramatickému propadu její popularity. Barberu najdeme v různých italských regionech, slavnou a známou je ale především díky DOCG apelaci Barbera d´Asti v regionu Piemonte. V tomto regionu, přesněji ve střední části Piemontu v Monferrato, má také podle dostupných informací původ. Jsou však dostupné i jiné materiály, které spekulují o původu v Lombardii. V 19. a 20. století imigranti vyvezli Barberu do USA (především Kalifornie) a Argentiny.
Na základě posledních testu DNA lze říci, že je Barbera geneticky podobná francouzské odrůdě Mourvédre.
V roce 2001 bylo město Nizza oficiálně uznáno jako „subregion", kde se vyrábí nejlepší Barbera d´Asti DOC. Nizza patří mezi nejteplejší regiony v Asti