Barolo - nejslavnější víno z Piemonte. Říká se o něm také „Víno králů, král mezi víny". Barolo se začalo vyrábět začátkem 18. století.
Dnes ho vyrábí téměř 1 200 výrobců v celém regionu, kteří ročně průměrně vyrobí 3,8 milionu lahví.
Víno se vyrábí z 100% odrůdy Nebbiolo. Hrozny, které obvykle dozrávají na konci září, mají tmavě modrošedou barvu. Dříve bylo Barolo velmi tříslovinové a trvalo více než 10 let, než se třísloviny zjemnily. Dnes má Barolo spíše ovocný charakter, který je více přístupný. Byla zkrácena doba fermentace na maximálně 10 dní (dříve až 3 týdny). Poté víno zraje v sudech. Někteří výrobci používají nové „barriques" z francouzského dubu. Někteří vinaři volí kombinaci zrání - část zraje v barikových sudech z nového dřeva a část ve velkých dřevěných vícekrát použitých sudech. Nejprestižnější vinařské domy pro svá nejlepší Barola však stále přísně odmítají používání „barriques".
Minimální doba zrání jsou 3 roky. Pokud víno zraje minimálně pět let, může být označeno jako „Reserva". Průměrný potenciál vína je 5 až 10 let.
Podle odborníků je to jedno z nejkomplexnějších vín Itálie, pro začátečníky nemusí být jednoduché těmto vínům porozumět.