APPELLATION: Piemont
TERROIR: Jílovité a písčité podloží, s ideálními klimatickými a půdními podmínkami
CÉPAGES (odrůdy rév): 100% Nebbiolo, 100% Cortese
ARCHIVACE: 2 - 5 let u bílých odrůd, 4 - 10 let u modrých odrůd
CHARAKTERISTIKA VÍN:
Barolo D.O.C.G - Elegantní víno, intenzivní a bohatá vůně s výraznými ovocnými tóny černého ovoce, skořice a fíků. Harmonická chuť s pevnou tříslovinou v závěru doplněna tóny fíkové marmelády a borůvek.
Nebbiolo D´Alba - Víno robustní struktury a rubínové barvy. Velmi komplexní vůně růží, fialek, malin, jahod a jemného koření. Elegantně vytrvalá výrazná a sametová chuť.
Gavi D. O. C. G. - Svěží, výrazné suché víno. Světlá nazelenalá barva, vůně vyzrálého ovoce s příjemnými tóny koření a vanilky. Bohatá, plná chuť s pevnou strukturou a příjemnou kyselinou. Středně dlouhý závěr s aroma citrusů a zelených jablek.
TERROIR: Jílovité a písčité podloží, s ideálními klimatickými a půdními podmínkami
HISTORIE VINAŘSTVÍ GIRIBALDI:
Giribaldi vinařství vzniklo v roce 1920, v malé kopcovité vesnici Langhe s pohými 900 obyvateli, kousek od měst Alba.
Giribaldi usedlost připomíná farmu s živočisnou výrobou, s ovocnými sady a velmi malou částí vinohradů s vysázenou odrůdou Dolcetto d´Alba.
Giribaldi je malé rodiné vinařství manželů Mario a Giovanny Giribaldi. Po vystudování Wine School v roce 2006 jejich synem Matteem nastal ve vinařství velký zlom. Nástup mladého syna přinesl čerstvý vzduch a inovace. Mladý vinař, plný nadšední a touhy dělat tradiční vína, ale přitom hrozny stále sbírat ručně.
Byl představen systém ekologického zemědělství a dnes všechny jejich vína jsou certifikované jako organická ECCOCERT vína vyrobená s ohledem na charakter terrroiru, bez použití pesticidů a cheimických látek a snaží se vylepšit vinařství pro další generace. Matteo dělá vína pod přísným dohledem svého otce Maria, jeho žena Giovanna se stará o účetnictví, a dcera Alessandra pečuje o italský prodej.
I po dobu sklizní na vinařství pracuje minimum lidí, vše obstará rodina. Rodina Giribaldi tvrdí, že toto období je pro ně tím nejhezčím v roce, kdy se sejde při práci celá rodina a každý přiloží ruku k dílu a večer posedí společně venku u doušku vína.
Novinkou vinařství je výroba Bio vín - která zaznamenala úspěch po celém světě.