APPELLATION: Piemonte
CÉPAGES (odrůdy révy): Barolo, Langhe Nebbiolo, Barbera d´Alba, Dolcetto d´Alba
ARCHIVACE: 2 - 8 let, 4 - 10 let
HISTORIE VINAŘSTVÍ LUIGI PIRA:
V 50. letech Luigi Pira se rozhodla zaměřit na pěstování hroznů a výrobu vína. Na začátku 90. let Gianpaolo Luigi sny, se začal podílet na vedení vinařství a stal se klíčovým faktorem. Dnes Gianpaola následují jeho bratři Romolo a Claudio
CHARAKTERISTIKA VINAŘSTVÍ:
Počínaje 90. let, bylo vinařství zrekonstruováno tak, aby zde bylo možno vyrábět Barolo. Zařízení byla obnovena a nahrazena novou technologií, která ale udržovala rovnováhu v tradicích. Pira Luigi produkuje kvalitu, díky speciálním vlastnostem hroznů, které jsou pěstované v oblasti Serralunga d´Alba.
Kvašení probíhá v automatických fermentačních nádržích s regulací teploty, zatímco pro stárnutí se používají 225 - 500 l sudy z francouzského dubu, často i sud o objemu 2500 l ze slavonského dubu, vše v závislosti na druhu a charakteru vína.
Vinařství se rozprostírá a 12 ha se třenu Cru určených pro Barolo (6 ha), Barbera (2ha), Dolcetto d´Alba (2,5 ha) a Nebbiolo (1,5 ha na Langhe Nebbiolo).
Největší část vinic leží na území Serralunga d´Alba, na západní straně kopce, naproti vesnici Monforte d´Alba. Tyto kopce produkují velká, plná vína v samotném srdci čtvrti Barolo.
Zvláštní péče je věnována vinicím, kde se klade důraz na rovnováhu mezi tradicí a modernou. Získáváním produktů se vyjadřuje charakter území.
Rodiné vinařství Lugi Pira, můžeme obdivovat jakým způsobem ve jménu kvality a udržení tradic a charakteru terroiru svá vína produkuje.
Produkují převážně červená vína: Jejich vlajkovou lodí je jak jinak Barolo. Mezi jejich další vína patří: Barolo Vignarionda, Barolo Margeria, Barolo Marenca, Barolo Serralunga, Dolcetto d´Alba Langhe Nebbiolo a Barbera d´Alva.
Jde o nejlepší vína s chutí a charakterem z tého jedinečné oblasti.
CHARAKTERISTIKA VÍN:
Dolceto D´Alba: 100% Dolcetto. Je víno, pro které je typické intenzivnější aroma tmavého ovoce a květin. Chuť je harmonická s jemnými tatiny. V dochuti se pak objevují slané tóny půdy.
Barolo Vigna Margheria: 100% Nebbiolo. Aroma připomíná květiny, tmavé ovoce a jemné náznaky kůže. Intenzivní tříslovina je vyrovnaná skvělým extraktem. Víno má velmi dobrý potenciál k dlouhodobému zrání v lahvi.