Nebbiolo považujeme za jednu z nejlepších a zároveň nejzatracovanějších odrůd. Bylo vyšlechtěno ve 14. století a postupně se začalo vysazovat v okolí dnes již kultovních městeček a vesnic, jako jsou Barolo, Barbaresco a Gattinara. Jejím domovem je Piemonte, region na severozápadě Itálie. Velice malé množství klonů Nebbiolo bylo vyvezeno i do zahraničí, např. Španělska, Kalifornie a Chile. Název Nebbiolo má dva možné původy. První varianta vychází z výrazu „nebbia" - italsky mlha, protože hrozny vypadají velice matně až zmrzle. Druhá varianta pochází z italského slova „nobile", což znamená vznešený. Vína z okolí městečka Barolo a vesnice Barbaresco patří mezi odborníky k nejvyhledávanějším vinným lahůdkám z celé Itálie.
Projev Nebbiola je elegantnější a mohutnější než u ostatních odrůd. Harmonické souznění vysokého extraktu, kyseliny a příjemné třísloviny poskytují jejich konzumentům nezapomenutelný zážitek. Nebbiolo však tvoří pouhá 3% produkce v Piemontu. Největší jeho regionální konkurenti jsou Barbera a Dolceto. Jedním z důvodů, proč je tak opomíjené, může být jeho malá odolnost proti vinným chorobám a vysoká citlivost na vhodný výběr půdy.