Prosecco je italské šumivé víno ze stejnojmenné oblasti vyráběné z odrůdy Glera, která má svůj domov v kopcovité oblasti Benátska ležící na sever od řeky Piavy, mezi městy Conegliano a Valdobbiadene.
Produkuje téměř 300 miliónů lahví šumivého vína ročně, a to buď Prosecco D.O.C. nebo přísněji definované Prosecco di Conegliano a Prosecco di Valdobbiadene nesoucí od roku 2009 označení původu DOCG.
Vína to mohou být tichá, lehce perlivá – frizzante objevující se často v různých akcích supermarketů, nebo šumivá – spumante , většinou ve stylech brut a extra dry u kterých již bývá zpravidla vyšší cena.
Rozdíl mezi Prosecco a Champagne je ve výrobní metodě.
Prosecco se vyrábí tak zvanou Charmatovou metodou, Champagne (šampaňské) se vyrábí tradiční metodou Champenoise.