VINAŘSTVÍ ROI DAGOBERT se nachází 20 Km západně od Štrasburku a drží veškeré trumfy k vytvoření dobré pověsti a kvality..... Země zelených kopců jejichž svahy umožňují maximální přísun slunečních paprsků je nezbytnou pro produkci šťavnatých a aromatických vín. Vápencovité půdy dodávají vínům strukturu, sílu a pomáhají k vytvoření aromatických vlastností odrůd, jako např. Riesling Krittler nebo Riesling Westerweingarten. Čtyři vyjímečné oblasti nesoucí označení ,,ALSASKÉ GRAND CRU'' : ALTENBERG DE BERGBIETEN, ALTENBERG DE WALXHEIM, ENGELBERG DE DOHLENHEIM - SCHARRAchBERGHEIM, STEINKLOTZ DE MARLENHEIM. Vína Cave Du Roi Dagobert jsou pravidelně oceňována na národních i mezinárodních akcích. HODNOTA, KTEROU CTÍ - Jejich každodenní povinností je udržení a rozvoj životního prostředí. Při obdělávání dvaceti vinic berou každé rozhodnutí jako zásah do životního prostředí, v Cave Du Roi Dagobert si toho jsou vědomi a povinnosti vůči přírodě berou vážně. Jsou prvním vinařstvím v regionu, které již od roku 1999 implementoval řadu guidů pro vinaře zaměřených na životní prostředí. K dnešnímu dni 100% jejich členů pracuje s tímto guidem, což zejména znamená : vinice pokryté travnatým porostem, k ochraně vína jsou preferovány přírodní metody, užívání produktů s minimálním dopadem na životní prostředí. Deset vinařů na 30-ti hektarech produkuje výhradně ekologické hrozny. Ve vztahu k vlastním vinařům zavedlo vinařství vlastní strategii ochrany životního prostředí : optimalizaci produkce, způsob nakládání s druhotnými produkty, nakládání s odpadními vodami. Nelze opomenout, že Cave Du Roi Dagobert je držitelem certifikátu ISO 9000 a veškerá rizika jsou kontrolována systémem HACCP. Výsledky pěstování révy s ohledem na životní prostředí po 10-ti letech : 99% postupů při pěstování révy je registrováno, k ošetření révy se nepoužívají pesticidy, snížení užívání insekticidů o 62%, snížení celkového ošetřování o 20%, 55-ti% reduke obsahu mědi. Řížení dopadů na životní prostředí : 100% využití druhotných produktů/odpadů.
Řízení kvality od hroznů po víno : Vína vytvořená v Cave Du Roi Dagobert pocházejí z vlastní produkce, každý krok výroby je pevně stanoven a veškeré postupy jsou přesně dodržovány.
Zvláštní péče začíná již na vinici : Způsob pěstování hroznů je základem jejich kvality a určuje následnou kvalitu vína. Je redukován počet hroznů na jednotlivých keřích a je dohlíženo na jejich zdravotní stav. Jejich pěstitelé jsou s tímto plně seznámeni a je jim poskytován dohled a asistence ze strany jejich vinařů. Před sklizní určí a ohodnotí jakost vinice jejich vinaři, sklizeň probíhá v závislosti na zralosti hroznů a jejich klasifikace probíhá přímo na vinici. V Cave Du Roi Dagobert jsou hrozny tříděny, rozdělovány na základě jejich zralosti a kvality.
Výroba vína pomocí technologií a postupů ohleduplných k hroznům : Technologie netvoří kvalitu vína, ale usnadňují získat z hroznů to nejlepší. Kontrola kvality hroznů v třídírně umožňuje zajistit jejich stejnorodost. Hrozny se umisťují do lisu pouze silou gravitace, bez použití jakýchkoli jiných technik. Oddělování nečistot ze šťávy probíhá ve speciálních nádržích s udržovanou nízkou teplotou. Vína vzniklá přírodní cestou s pouhou regulací teploty tak, aby bylo zachováno aroma hroznů. Kontrolovaná/řízená fermentace umožňuje vytvářet aromatická, suchá a krásně strukturovaná vína. Kombinace těchto technologií, postupů a know how jejich vinařů jim umožňuje nabízet širokou paletu pěkných, šťavnatých a elegantních alsaských vín.
HISTORIE VINAŘSTVÍ CAVE DU ROI DAGOBERT : Nebylo náhodou, že roku 1952 zvolil prezident vinařství název CAVE DU ROI DAGOBERT. Vinice se nacházejí přímo na území v minulosti patřící Merovingským králům, kde každé hospodářství bylo dodavatelem do královského paláce. Královský palác se nacházel na území současné obce KIRCHHEIM, mnoho tehdejších králů v něm trvale žilo, včetně slavného krále DAGOBERTA II. Víno z této oblasti se servírovala na nejprestižnějších tabulích Štrasburku a Severní Evropy, což vysvětluje název ,,VINICE ZLATÉ KORUNY''. Na základě těchto historických kořenů dělají vše proto, aby byli zasloužilými následníky této královské dynastie.
VINAŘSTVÍ JE SCHOPNO PRODUKOVAT VÍNA UZNÁVANÁ A VYHLEDÁVANÁ PRO JEJICH KVALITU A VYSOKÝ STANDART. Díky motivovaným pěstitelům, jejichž vinařské metody dovolují optimální vývoj hroznů. Zvláště vysoce kvalifikovaným a školeným zaměstnancům : sklepmistrům, kvality-manažerům, vinařům i pěstitelům dohlížejících na cestu vína od vinice až po sklenici. Neustále modernizovaným technologiím, nejmodernějším v Alsasku : lisy s přímým nakládáním hroznů, přírodní metody oddělování sedliny a nečistot od šťávy a nádrže s kontrolou teploty (řízená teplota). S 200 vinaři a 9-ti sty hektary je Cave Du Roi Dagobert nejvýznamější oblastí v Alsasku se zastoupením veškerých odrůd révy na všech AOC úrovních.
ROZLOŽENÍ PĚSTOVANÝCH ODRŮD : Díky všem těmto technologiím a know how tvoří vína skvělé kvality, která každý ocení.
OKUSTE VÁŠEŇ HROZNŮ : Vinařství Cave Du Roi Dagobert produkuje sedm druhů alsaských vín : od lehkého a svěžího Sylvaner po silné a pikantní/kořeněné Gewurztramine. V souladu se světovou gastronomií nabízí vhodné víno ke každému jídlu.
Odrůda SYLVANER - suché a lehké, jemné květinové aroma, křehká a svěží chuť. Skvěle se hodí k jednoduchým pokrmům, rybám, salátům a omáčkám.
Odrůda PINOT BLANC - svěží, lehké víno. Skvělé k pití samotné nebo vhodné k chřestu, salátům a pizze.
Odrůda RIESLING - princ alsaských hroznů, jadrné a rafinované víno. Hodící se skvěle k rybám, korýšům, bílému masu a kyselému zelí.
Odrůda MUSCAT - velmi aromatické, velice svěží chuť navazující pocit pojídání čerstvých hroznů odrůdy Muscat. Skvělé jako aperitiv, výborné k chřestu.
Odrůda PINOT GRIS - lehká a ovocná chuť připomínající sušené ovoce a meruňky, sladká, ale vždy vyvážená, vhodné k teplým předkrmům, foie gras, jehněčímu a netradičním etnickým pokrmům.
Odrůda GEWÜRZTRAMINER - hluboká, plná vůně připomínající exotické ovoce, růže, grapefruit a ananas. Obsáhlá, bohatá, komplexní suché víno. Na patře kořenité a velmi trvalé s tóny mandarinky.