APPELLATION: Champagne
CÉPAGES (odrůdy rév): Chardonnay, Pinot noir
Tvůrcem DOM PÉRIGNON ,,Moët & Chandon Dom Pérignon Cuvée'' je Richard Geoffroy.
Je to první luxusní šampaňské moderní doby a zároveň jedním z vrcholných produktů marketingu. Nyní za výrobu zodpovídá právě pan Richard Geoffroy.
HISTORIE DOM PÉRIGNON:
Richard Geoffroy - potomek dlouhé řady Cote des Blanc vinařů. Narodil se v sammém centru Champagne v roce 1954 v městečku Vertus, obklopené vinicemi Chardonnay. Navzdory předurčené kariéře ve světě vína, vystudoval medicínu a doktorát získal v roce 1982. Následně se vrátil ke svým kořenům a zapsal se na École National d´Oenologie v Remeši. Začal tím svou kariéru s vínem v Napa Valley a stal se technickým poradcem pro Domaines Chandon, kde působí jako spojovací článek mezi Champagne a vinicemi Nového světa.
V roce 1990 byl Richard Geoffroy jmenován ,,Chef de Cave" hlavním enologem v Dom Perignon. Od této doby určuje osud tohoto legendárního vína. Jako tvůrce nese osobní zodpovědnost za tento mezinárodní symbol. On je osoba, která určuje zda danný ročník jako ,,Vintage" či nikoliv. Je to obrovská zodpovědnost a jak on sám říká : ,,Práce se nesmí stát posedlostí, ta by se mohla stát překážkou. Důležitá je oddanost, která působí jako nejefektivnější protilátkou na stres".
V roce 2009 vydal své manifest. Richard G. v roce 2000 se rozhodl dát milovníkům Dom Perignon přístup k několika vzácným ročníkům z konceptu Plénitudes.
CHARAKTERISTIKA VÍNA:
Dom Pérignon je ušlechtilé a legendární šampaňské víno, které dozrává ve sklepích v Epernay po dobu sedmi let. Neobyčejně komplexní víno s hedvábnou konzistencí. Dochuť je pozoruhodně dlouhá s lehkými podtóny kůry citrusových plodů. Roční produkce činí cca 2 mil. lahví.
DOM PÉRIGNON je pojmenován po benediktínském mnichovi:
V letech 1638-1715 žil mnich benediktínského kláštera Dom Pérignon v opatství Hautvillers. V klášteře měl na starosti sklepní hospodářství. V době jeho života se šumivé víno již vyrábělo v oblasti Languedoc - Rousillon, kde došlo k prvnímu seznámení s tímto pokladem. Dom Pérignon se usilovně zabíval problematikou šumivých vín a posunu tak výrobu o krok dopředu. Vyřešil například problém výroby bílého vína z modrých odrůd, a to cíleným uzpůsobením lisů této metodě a lisováním celých hroznů.
Dále experimentoval s úzávěrey na láhve pro sekundární kvašení i korky na hotový výrobek. Používal láhve se silnějšími stěnami z důvodů velkých ztrát vybuchujících lahví při kvašení.
V dnešní době je Dom Pérignon uznávaný jako vynálezce technologie druhotného kvašení v láhvi a průkopůníkem v oblasti šampaňských vín.
První ročník Dom Pérignone 1921 byl distribuován v roce 1936 a to konečně za účelem prodeje.