Nejsametovější a nejsmyslnější klenoty se vyrábí v Pomerolu. Cestovatel, projíždějící touto malou zemědělskou oblastí se zchátralými chalupami na každém kroku, s několika opravdovými chateaux, ale s žádným skutečně výstavním, se musí divit, jak může tato nepodnětná oblast produkovat tak pozoruhodná drahá vína.
UMÍSTĚNÍ: Pomerol je malá venkovská oblast na samém západním okraji distriktu St. Émiliónu, severovýchodně od Libourne.
PODNEBÍ: Stejně jako v St. Émiliónu (viz. St. Émilión)
POLOHA: Toto skromné návrší, v jehož středu se nachází Chateau Pétrus a Chateau Vieux Certan, je východním prodloužením štěrkovitého terénu Pomerol - Figeac. Vinice se rozprostírají na mírně zvlněných svazích, které se ve vzdálenosti asi 2 km svažují z výšky mezi 35 a 40m nadmořské výšky na pouhých 10m.
PŮDA: Půda Pomerolu je na západ od dálnice písčitá, na východ se nacházejí nejlepší usedlosti na písčito-štěrkovité půdě již zmíněného terénu Pomerol - Figeac. Podloží tvoří železitá pánev známá jako crasse de fer nebo machafer se štěrkem na východě a jílem na severu a ve středu. Chateau Pétrus leží přesně ve středu terénu Pomerol - Figeac na unikátním geologickém útvaru z písčitého jílu nad pískovcem zvaným molasse.
VINAŘSTVÍ A ZPRACOVÁNÍ VÍNA: Některá chateaux Pomerolu používají určitého podílu vin de presse, v souladu s potřebami ročníku. U Pétrusu se vin de presse přidává dříve, než je běžná praxe, aby mu tím bylo umožněno zrát se zbytkem vína - věří se, že to snižuje drsnost. Mošt se ponechává v kontaktu se slupkami obvykle 15 až 21 dnů, někdy je to však jen deset dnů, jindy i 4 týdny. Víno zůstává v soudcích 18 - 20 měsíců.
PRIMÁRNÍ ODRŮDY RÉVY: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot
SEKUNDÁRNÍ ODRŮDY RÉVY: Malbec