Římané byli první, kteří pěstovali révu vinnou v St. Émiliónu, v malé oblasti, která exportovala svá vína do nejrůznějších částí světa po více než osm set let. V první polovině minulého století vinařství upadlo, v posledních čtyřiceti letech se však rozmáchlo jako bájný Fénix.
FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ CHUŤ A KVALITU:
UMÍSTĚNÍ: St. Émilión se rozkládá na pravém břehu řeky Dordogne, 50 km na východ od Bordeaux.
PODNEBÍ: Podnebí je méně přímořské a více vnitrozemské než v Médocu, s větším rozsahem střídání denních teplot - vyskytuje se rovněž o něco více jarních srážek a podstatně méně během léta a zimy.
POLOHA: Obec St. Émilión je situovaná na vyvýšené plošině, kde se réva pěstuje v nadmořské výšce 25-100 m. Vinice jsou poměrně příkré, obzvláště ty na jih od obce, kde se nalézají dva svahy naproti sobě. Plošina se v jižním směru postupně mění na kopcovitý terén. Vinice na sever a na západ od sebe se již nacházejí na rovnějších terénech.
PŮDA: Půda St. Émiliónu je extrémně komplexní a je částí oblasti známé jako ,,Pomerol-Figeac graves'', která zahrnuje také chateau Cheval Blanc a Figeac.
VINAŘSTVÍ A ZPRACOVÁNÍ VÍNA:
Přidávání určitého množství vin de presse, zpravidla výlučně z prvního lisování je považováno v mnohých chateau za nezbytné. Mošt se ponechává v kontaktu se slupkami obvykle 15 až 21 dnů, může však trvat i 4 týdny. Některá vína stráví v soudcích jen 12 měsíců, průměr však činí 15-22 měsíců.
PRIMÁRNÍ ODRŮDY RÉVY VINNÉ: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot
SEKUNDÁRNÍ ODRŮDY RÉVY VINNÉ: Malbec, Carmenére