Pravý břeh řeky Dorgogne, známý jako distrikt Libournais, je zemí červeného vína.
Z odrůd převládá Merlot. Distrikt produkuje v oblastech St. Émilion a Pomerol temně zbarvená, hedvábně nebo sametově bohatá vína klasické kvality a v ,,satelitních'' okolních apelacích vína kvality skromnější, ale stále výborné hodnoty a charakteru.
V polovině 50.let byla mnohá vína z Libournais odpuzující a ani nejlepší AOC se netěšily takové pověsti, jakou mají dnes. Mnozí pěstitelé věřili, že ve svých specifických terroirs pěstují příliš velký podíl odrůd Cabernet sauvignon a Malbec, a rozhodli se vysadit více odrůdy Cabernet franc. Někteří se zasazovali pro zavedení Merlotu (což nařízení povolovalo), protože chtěli dodat svým vínům poddajnost či pružnost, kterou si přáli. I kdyby se byli vinaři dohodli na jednotném postupu, encépagement celého distriktu by byl dlouhodobou záležitostí, nehledě ke značně vysokým nákladům. Nicméně v roce 1956 zdevastoval vinice mráz a to donutilo libournaisské k akci. V důsledku nevyhnutelně nižších sklizní v několika nadcházejících letech se zvýšily ceny, a to jim umožnilo uskutečnit rozsáhlé nové osazení vinic. Ironií je, že tenhle krok si před krizí dovolit nemohli. Devastace vedla k hromadnému zavedení odrůd Merlot a Cabernet franc, čímž vznikl naprosto odlišný styl vín. To příznivě ovlivnilo nápadný poválečný úspěch vín z oblastí St.Émilion a Pomerol.
Vína z vinařských obcí Lussac, Montagne, Parsac, Puisseguin, Sables a St.Georges byla kdysi prodávána jako St.Émilion, v roce 1936 obdržely tyto vnější oblasti svá vlastní označení původu AOC. Bylo to provedeno s cílem ochránit image největších chateau St.Émilionu, ale vzhledem k historickému používání tohoto slavného jména získaly vnější oblasti právo připojit jméno St.Émilion ke svému.
Apelace pro samostatnou obec 9 km severovýchodně od St. Émilionu.
Červená vína, vyrobená na malé štěrkové plošině na západ od této obce, patří k těm lehčím, ale mají mnoho delikátnosti. Vína z chladnějších vinic na jílovitější půdě v severní části jsou robustní a zemitá, zatímco vína z hlinito-vápenité půdy v jihovýchodní části mají nejlepší vyváženost mezi barvou, bohatostí a delikátností.
ARCHIVACE : 5 - 12 let