APPELLATION: Bourgogne - Santenay, Chassagne Montrachet, Batard Montrachet, Pommard a Corton
CÉPAGES (odrůdy rév): Chardonnay
ARCHIVACE: 3 - 10, 4 - 15 let
CHARAKTERISTIKA VÍN:
Chassagne Montrachet 1er Cru - Víno světlé žluté barvy se zlatými okraji, bohatá, plná, elegantní chuť s dobře zakomponovanou kyselinou. Koncentrované a exklusivní víno s decentním dubovým podtónem a s zřetelnou minerálností.
Batard Montrachet Grand Cru - Plné, velmi bohaté víno vyznačující se mohutnou ořechovou, dýmovou chutí a vůní. Suché, plně extraktivní.
HISTORIE VINAŘSTVÍ:
Exkluzivně jemné a bezchybně vyvážené. Patří k nejvýznamnějším bílým vínům na světě. Cílem Domain René Lequin - Colin je mít malý rodinný statek, který se dědí z generace na generaci a všichni žijí pro vno i své vinohrady, a tak se jejich vinice rozprostírají pouze na 9ha. Vinařstvím je označeno od roku 1679.
Historie se zde datuje podle nejstarších dokumentů z Gallo-římské vesnice z roku 886. Chassagne musela vydržet útrapy válek mezi vévodstvími Burgundska a Francouzským královstvím. Vesnice byly roku 1476 vypáleny vojsky Ludvíka XI.
Vesnice i vinohrady se začínají vzpamatovávat z útrap až díky Františku z Ferrieres, který zde i postavil kapli zasvěcenou Saint Marcovi. Následovně zde bylo založeno převorství mnnichů Morgeot, kteří vinice opětovně vysadili.
VINICE: Vinařství Domaine René Lequin Colin pracuje na svých vinicích s ohledem na životní prostředí, ale snaží se zapracovat i filozofii s využitím moderních metod s respektem k tradici.
Každý rok se starají nejen o růvu, ale i půdu, aby uchovala dostatek živin potřebných pro růst révy a kvalitu hroznů. Každý terroir v této oblasti je velmi osobitý.
Všechny hrozny jsou sbírány ručně. K dispozici jsou následně pneumatické lisy s nízkým tlakem, které dokážou zabránit extrakci tvrdých nebo zelených tatinů. Štáva z hroznů poté putuje přímo do dubových sudů. Sudy se z pravidla z 25-30% obměňují.
Sudy jsou naskládány ve sklepě, kde se udržuje stálá nízká teplota, aby docházelo k pomalému kvašení a tím získání větší chuti, jemnosti a elegance.
Každý týden než proběhne jablečno-mléčné kvašení jsou vína promíchána (tzv. batonnage). Tento proces vína zacelý, zakulatí. Vína zde zůstanou ležet až do jara, aby se usadilo několik kalů. Vína jsou plněna do lahví zhruba na konci srpna.