APPELLATION: Bordeaux - Saint Émilion
CÉPAGES (odrůdy rév): 12% Cabernet sauvignon, 20% Cabernet franc, 68% Merlot
ARCHIVACE: 5-12 let
CHARAKTERISTIKA VINAŘSTVÍ ROC DE LUSSAC:
Roc de Lussac se nachází na kopci Saint- Émillion. Zámek se nachází na pravém břehu řeky Garrone a Dordogne. Je to jedna z tzv. Saint- Émillion satelitních míst. Roc de Lussa se staly prvními vinicemi, které mají být označeny ve světovém dědictví UNESCO.
Roc de Lussac je znám pro výrobu vína s velkou barvou a strukturou. Hrozny jsou sklízeny z vinic, které jsou převážně orientovány na jih v oblasti Entre - Deux - Mers nedaleko Bordeaux.
PŮDA : Jílovitý vápenec
Tento region těží z mikroklimatu, který je velmi příznivý k vinicim, kde se déšť střídá s horkým létem. Půda je zde složena z jílovitého vápence a jílovitého štěrku, což je velmi podobné jako u prestižních sousedů. V této dokonale odvodněné a exponované oblasti je 215 pěstitelů s roční produkcí 69 000 hl, což je skoro 1,5% z celkové produkce oblasti Bordeaux.
Zhruba 70% révy Lussac Saint Émilion je Merlot, ale jsou zde zastoupeny i odrůdy Cabernet franc, Cabernet sauvignon a méně běžný Malbeck. Minimální hustota osetí vinic je zde 5 500 keřů na hektar.
Výroba extraktu se řídí zejména respektem k hroznům, fermentace probíhá poměrně dlouho, mezi 3 - 5 týdny při teplotě 82 - 86°F a následně dozrává v sudech.
Víno má typickou vůni zralého červeného ovoce. Barva je jasně červená místy s fialovými odlesky. Na chuti převládají kořenité tóny a chuť červených bobulí.