APPELLATION: Sauternes Chateua D´Yquem
CÉPAGES ( odrůdy rév ) : 80% Sémillon, 20% Sauvignon
ARCHIVACE: 20 - 60 let
DRUHÉ VÍNO: ,,Y'' de Chateau d´Yquem (suché bílé)
HISTORIE VINAŘSTVÍ:
Nejslavnější ze všech chateaux náležejících od roku 1152 do roku 1453 anglické koruně. Potom přešlo do rukou Karla VII., krále francouzského. V roce 1593 získal k tomuto královskému majetku nájemní právo Jacques de Sauvage a v roce 1711 zakoupili jeho potomci poddanství Yquemu. V roce 1785 přešla celá usedlost do rukou rodiny Lur-Salucesových. Statek byl veden s velkou péčí po několik následujících generací, i když v roce 1999 (po třech letech rozhořčených sporů se členy rodiny Lur-Salucesových) zakoupila většinový podíl společnost LVMH (kterou vlastní známá firma Möet & Chandon z Champagne). Alexander Lur-Saluces ztratil nezávislost, ale získal velkorisou smlouvu a mohl zůstat ve svém původním domově. Nadále se stará o mnoho záležitostí.
Znovuzrozena byla na statku tradice postupných selektivních sběrů hroznů (tries), která byla nadlouho zapomenuta v jiných vznešených chateaux. Stejně jako u vína ,,Pétrus'' jsou jedním z ,,tajemství'' Yquem jeho sběrači. Všichni jsou velmi zkušení, vědí přesně, co utrhnout a co - a to je neméně důležité - mají ponechat.
Doba mezi jednotlivými sběry může kolísat od tří dnů do několika týdnů. Ubytování a stravování 120 sběračů po dobu několika týdnů není nijak levnou záležitostí.
V roce 1972 sestává sklizeň z 11 sběrů, které se protáhly na 71 dnů. V tom roce nebylo jako Chateau d´Yquem prodáváno žádné víno. Tím nechceme říct, že úzkostlivá pozornost věnovaná sběru a kvalitě ze strany Yquem v některých horších ročnících poněkud nepolevuje. Ovšem v ročnících dobrých se objem finálně využitých hroznů v důsledku přísné selekce ve vinicích pohybuje kolem 80 až 90%.
Vína zrají až 42 měsíců v soudcích ze 100% nových.
Jiná terroirs v Sauternes nebo Barsacu jsou potenciálně srovnatelná, ale bez ohledu na to, jak obětaví jejich majitelé jsou, žádný nepostupuje stejné oběti jako Yquem.
Toto víno představuje definitivní vrchol bohatosti, komplexnosti a třídy. Žádné jiné botritické víno stejného těla a koncentrace nemá srovnatelnou delikátnost, ušlechtilost a vyváženost.
Některá z charakteristických aromat a chutí obsahují broskve, ananas, kokos, muškát a skořici s toustově krémovou, vanilkovou a karamelovou chutí nového dubu.