APPELLATION: Sauternes Chateau Rieussec - etiketa
CÉPAGES ( odrůdy rév ): 75% Sémillon, 22% Sauvignon, 3% Muscadelle
ARCHIVACE: 12 - 35 let
DRUHÉ VÍNO: Clos Labére, Mayne des Carmes
FARGUES 1. třída Cru Classé
Od své akvizice prostřednictvím Domaines Rothschild v roce 1984 slibuje tento pěkný vinařský statek, že bude produkovat dokonce ještě lepší vína. Pro Chateau Rieussec není využíván žádný Sauvignon, který se tu pěstuje (přechází do ,,R''), víno tvoří 96% Sémillonu.
HISTORIE VINAŘSTVÍ:
V 18. století patřilo Chateau Rieussec do majetku mnichů karmelitek z Langon poté bylo v konfiskaci prodáno jako národní vlastnictví panu Marheilas. 1855 je novým majitelem pan Mayne. V roce 1984 získal Chateau Domaines Barons de Rothschild. Oblast v té době zahrnovala 110 ha včetně 68 ha vinic.
Pro vyjádření velkého potenciálu Chateau jsou dána přísná opatření (pelivé třídění zrna a kvašení v sudech = což umožní mnohem jemnější výběr pro kvalitní tvorbu vína).
V roce 2000 proběhla velká rekonstrukce stárnoucích sklepů, výstavba spilce a zavedení nových technologií. To vše přineslo odměnu v podobě pozoruhodných ročníků 1988, 1998 a 1990.
Chateau Riussec vinice sahají až k soutoku Fargues a Sauternes. Nyní vinice pokrývají 93 ha pozemků. Ve výsadbě vinic převládá Sémillon 90%, ze 7% je doplněna Sauvignonem a 3% Muscadelle.
Použití techniky je v souladu s tradicemi v Sauternes. Hrozny jsou sklízeny ve stavu zrání hroznů a vývoji ušlechtilé plísně (Botrytis cinerea). Rozložení sklízení je v průběhu 6-8 týdnů v období od září do listopadu.
Fermentace se provádí v sudech, ve sklepích, které jsou v srdci vinic Chateau Rieussec v Fargues. Stárnutí v sudech je závislé na jednotlivých ročnících v průměru 18-30 měsíců. Plnění do lahví se provádí přímo v Chateau.
Výroba je variabilní s ohledem na jednotlivé ročníky, ale v průměru je to 12 000 ročně.
Toto víno je jedním z nejbohatších a nejblahobytnějších v Sauternes.
Má intenzivní ananasovou chuť a značně botrytický charakter.