Od 4. 11. jsme na nové adrese:
Benediktská 1030/9, Praha 1 - Staré Město
Výběr Kategorií článků
Vínopedie
Výběr Kategorií článků

Chateau Gruaud Larose

APPELLATION: Saint - Julien

CÉPAGES (odrůdy rév): 57% Cabernet sauvignon, 30% Merlot, 7% Cabernet franc, 4% Petit verdot, 2% Malbec

2. třída Cru Classé

Tento velký statek produkuje trvale velká vína. Každý, kdo ochutnal pravděpodobně pouze průměrné Sarget de Gruaud Larose 1980 (vyrobené z vín vyřazených z kategorie grand vin), si uvědomí, jaký je skutečný potenciál tohoto chateau v kterémkoliv roce. Víno je plné, bohaté se švestkovou příchutí s množstvím hroznové chuti. Jeho kořeněné aroma černého rybízu je podpořené strukturou vyzrálých tříslovin.

ARCHIVACE: 10 - 40 let

DRUHÉ VÍNO: Sarget de Gruaud Larose

DALŠÍ VÍNA: La Roseraie de Gruaud Larose, Chevalier de Gruaud Larose

HISTORIE CHATEAU GRUAUD LAROSE: Z vrcholku působivé čtvercové věže, na níž ve větru vesele vlaje prapor v barvách chateau, je nádherný výhled daleko do okolní krajiny. Samotná usedlost, která se ukrývá v srdci apelace Saint Julien, zabírá více než sto dvacet hektarů, z nichž je skoro stovka osázená révou. Z vrcholu věže spatříte upravené plochy vinic vysázených kolem chateau i zařízení proti krupobití - sonické dělo, které tu a tam vystřelí nad vinice. Hned vedle věže stojí neoklasicistní dům z roku 1875 postavený jako imitace stylu z 18. století, rozlehlé hospodářské budovy a přehlédnout nelze ani vzorně upravené zahrady s úhlednými růžovými záhony, jež jsou vtipným odkazem na jméno chateau (la rose je francouzsky růže). Gruaud Larose je jistě obrazem ideální vinohradnické usedlosti.

Vinařství založil jistý Gruaud, avšak dobrou pověst mu jako první získal až jeho synovec Larose. V 19. století byla usedlost rozdělena na dvě ideální poloviny (Chateau Gruaud Larose Sarget a Chateau Gruaud Larose Faure), jež se pak znovu spojily roku 1935, kdy je zakoupila rodina Cordierových. V září 1993 pak chateau přešlo do vlastnictví průmyslového giganta Alcatel Alsthom. O tři roky později a po značných investicích v podobě nejmodernějšího vybavení se rozhodl Pierre Suard, tehdejší generální ředitel skupiny, že to byl zbytečně drahý luxus a usedlost opět prodal. Chateau Gruaud Larose zakoupila na jaře 1997 rodina obchodníka s vínem Bernarda Taillana Vinse. Generálním ředitelem usedlosti byl jmenován Jean Merlaut, muž, který se v Médocu narodil a vyrůstal. Prý vždy věděl, že jeho osudem bude práce na jedné z velkých usedlostí. Je až zahanbující hovořit s takovým člověkem, jenž měří čas a pokrok na půlstoletí a který má v malíčku hluboké znalosti nashromážděné celými generacemi předchůdců. Má instinktivní cit pro to, jak co nejlépe využít počasí a jak se přizpůsobit požadavkům trhu. ,,V tomto regionu,'' vysvětluje, ,,jsme napřed káceli a prodávali dřevo. Pak jsme pěstovali obilí, což změnilo složení půdy, takže jsme do ní mohli začít sázet révu. Vidíte, je v naší povaze vidět všechno v dlouhodobé perspektivě a přemýšlet v cyklech, jež se počítají na desetiletí.''

Hlavní vinař usedlosti Georges Pauli, jehož původně najala rodina Cordierových, se s Jeanem Merlautem v otázkách půdy shoduje. Souhlasně pokyvuje hlavou, když Jean říká: ,,Terroir rozhodně není netečný. Ať s ním uděláme cokoli, bude buďto sterilní nebo naopak ještě plodnější. Je to živá bytost a je potřeba na něj pohlížet z dlouhodobého hlediska.'' Jean je jemný, skromný a diskrétní. Řekl: ,,Nebyl bych rád, kdyby lidé začali říkat´´: ,,Tohle je jedno z vín Jeana Merlauta''. Při procházce kvasírnou se Jean zvesela zdraví se svými zaměstnanci. Dává přednost použití betonových tanků, které kromě toho, že jsou chemicky stálé a umí udržet stabilní teplotu, mají také rohy, jež napomáhají kvašení moštu tím, že mezi nimi vzniká proudění. V elegantním sklepě s nízkým stropem, v němž jsou vyrovnány řady sudů, pak vysvětluje, odkud se bere dub, který se používá pro jejich výrobu: ,,Dá se říci, že dřevo má vlastní terroir, přesně jako víno. Vlastnosti půdy, na níž dub roste, pak mají rozhodně vliv i na chuť vína. Momentálně jsme se zaměřili právě na tento aspekt výroby.''

Stejně jako mnozí jiní manažeři usedlostí je však i Jean Merlaut přesvědčen, že nejdůležitějším ze všech faktorů je dotek lidské ruky. ,,V obchodě s vínem jde o to, abyste vlastní vášeň přenesli napřed na svůj tým a pak i na zákazníky. Proto jsme se rozhodli zavést nový systém, jenž počítá s osobní motivací každého z našich zaměstnanců, kteří tak přijmou větší odpovědnost. Všechno pochopitelně začíná u terroiru. Ze všeho nejdůležitějším faktorem však je čas a úsilí lidí, kteří víno vyrábějí. Přímým ukazatelem toho, jak dobře dělají svou práci, je výsledná kvalita hotového vína.''

Vše skladem
doručení do 24 hodin
Doprava ZDARMA
při nákupu nad 2000 Kč
Možnost osobního
odběru
Zboží je provázáno
exkluzivitou
Špičková vína od malých
a středních producentů