APPELLATION: Saint - Julien Chateau Talbot etiketa
CÉPAGES (odrůdy rév) : 66% Cabernet sauvignon, 24% Merlot, 5% Petit verdot, 3% Cabernet franc, 2% Malbec
4. třída Cru Classé
Chateau nese jméno anglického velitele, který padl v bitvě u Castillonu v roce 1453. Tento statek zůstal ve vlastnictví rodiny Cordierových, zatímco sesterské Chateau Gruaud Larose náleží nyní skupině Taillan. Rozdíl mezi těmito dvěma statky je ospravedlnitelný, jejich kvalitu však srovnávat nelze: Chateau Talbot je velké víno a velmi blízko stylu klasického St.Julien, ale vnitřně není ani kvalitou ani konzistencí Chateau Gruaud Larose. Vína Talbot zrají ve dřevě 15 až 18 měsíců s obměnou soudků v rozsahu jedné třetiny. Víno je půvabné, středně plné, s elegantní hroznovou chutí, jemně strukturované vyzrálými dubovými tříslovinami, způsobilé značné delikátnosti.
ARCHIVACE: 8 - 30 let
DRUHÉ VÍNO: Connétable Talbot - Víno rubínové barvy s elegantními a uhlazenými živočišnými tóny s přechodem do tónu květin. V chuti se rozvíjí lesní ovoce zeména maliny a ostružiny. Ve své cenové třídě je výrazně nadprůměrné.
DALŠÍ VÍNA: Caillou Blanc
HISTORIE CHATEAU TALBOT: Více než deset let po smrti Jeana Cordiera, předchozího pána usedlosti, k níž došlo v září 1993, je na Chateau Talbot stále ještě zřetelný jeho dotek - nebo lépe řečeno přítomnost. Otec současných majitelek Larraine Rustmannové a Nancy Bignonové je evidentně ještě stále vůdčím duchem usedlosti. Člověku zde připadá, že tuto čest sdílí se zosobněním jiného otce, ctihodného konetábla sira Johna Talbota, velkého britského vojáka, který až do své porážky a smrti v bitvě u Castillonu v roce 1453 zastával úřad guvernéra území Guyenne. Bohužel o vztahu tohoto muže k současné usedlosti se kromě shody jmen neví téměř nic.
Otec Jeana Cordiera Georges zakoupil Chateau Talbot krátce po druhé světové válce. Od té doby panuje na usedlosti duch rodiny Cordierových, v němž se spojují vysoké cíle se štědrostí charakteristickou pro lidi ze severu Francie. Tento neodmyslitelný rodinný duch je patrný téměř všude: v ergonomickém umístění obou kvasíren z nichž jedna byla uvedena do provozu roku 1989 a je vybavena dubovými káděmi, druhá se začala používat v roce 1994 a má kvasnou káď z nerezové oceli a ve vzorném, naprosto příkladném uspořádání sklepů. Ve vinařství Talbot se trvalá starost o efektivitu snoubí s tak úzkostlivou pozorností věnovanou i těm nejmenším detailům, že už snad lze hovořit i o přehnaném puntičkářství. Všechno je tak úhledné a čisté, že je těžké ubránit se jasnému srovnání. Člověk tu má přesně takový uklidňující pocit, jaký se obvykle zažívá jen v některých typech švýcarských penzionů.
Sto osm hektarů kvalitních vinic leží v těsném sousedství pozemků Léoville Poyferré a Gruaud Larose, v samém srdci apelace Saint Julien. Právě na těchto vinohradech je nejvíce cítit ono zvláštní napětí, které proniká celou usedlostí. Každá viniční poloha dozrává jako samostatný celek, což je díky využití počítačového řízení poměrně snadná záležitost. Jedině tak lze bezpečně zaručit úspěšné završení procesu, z něhož vychází produkt, na němž závisí vše ostatní a tím jsou dokonalé hrozny.
Během vlastní výroby vína je veškerá činnost zaměřena k tomu, aby se z této suroviny podařilo získat co nejdokonalejší výsledný produkt. Když se například hrozny dostanou do vinařství k poslednímu třídění, jsou přivezeny ke strojům stejného typu, jaké se v některých ovocnářstvích používají k sušení křehkého ovoce, aniž dojde k jeho poškození. Je třeba se zminit o tom, že takové zařízení je jediné v celém Médoku. S dalším podobným příkladem se setkáme v konečné fázi výrobního procesu, je to automatizovaná, aseptická a velerafinovaná stáčírna, která připomíná spíše laboratoř.
Na Chateau Talbot se modernost snoubí s něžně uklidňující harmonií starodávného kamene. Tato propracovaná alchymie je kořením, jež oživuje kypící usedlost provozovanou se skutečným nadšením. ,,Aby člověk mohl být majitelem vinařské usedlosti a zůstat jím i nadále'', napsal na přelomu dvacátého století jiný z rodiny Cordierů Desire ,,musí být nadán skutečným aristokratickým přístupem totéž jako být zamilován''. Řečeno zkrátka, ,,Být zamilován'' je evidentně to jediné, co se počítá. Zde na Chateau Talbot předvádějí toto úsilí, onu snahu o dokonalost a zároveň přátelskou a nadšenou atmosféru, díky níž nese všechno stopu jakéhosi tajného pramene, který je zde znám tak důvěrně, až jej všichni považují za samozřejmý. Je to tajný pramen lásky.