CHATEAU DUHART MILON ROTHSCHILD
Appellation : Pauillac
Cépages (odrůdy rév) : 65% Cabernet sauvignon, 30% Merlot, 5% Cabernet franc
4. třída Cru Classé
Další ,,chateau bez chateau'' - Duhart Milon : bylo v roce 1962 koupeno filiálkou Lafite náležící rodině Rothschildů. Jeho vína před tímto datem byla téměř výlučně vyráběna z pozdně zrající odrůdy Petit Verdot, která se tradičně pěstuje pro svou kyselost, a tak vynikala jen v enormně horkých letech. Zajímavé bylo, že v roce 1947 po téměř tropických vedrech se Duhart Milon rozhodl vyrobit víno, které mnozí považovali za nejlepší ročník. Rothschildovi tyto vinice rozšířili o některé pozemky hraničící s lokalitou Lafite a znovu je osázeli kombinací odrůd, která vyhovovala místnímu terroiru. V roce 1994 nastoupil Charles Chevalier a od roku 1996 kvalitu vín značně zvýšil. Víno zraje nejméně 18 až 24 měsíců v dřevěných soudcích s jejich obměnou v rozsahu až jedné třetiny.
Tato vína jsou elegantně parfémovaná, lahodně bohaté krémově dubové ovocné chuti a vyznačují se vyjímečnou vyvážeností a delikátností.
ARCHIVACE : 8 - 16 let
DRUHÉ VÍNO : Moulin de Duhart
HISTORIE CHATEAU DUHART MILON ROTHSCHILD :
Na počátku 18. století , okres Pauillac, začalo hroznové pěstování rozšířený na naléhání majitelů Lafite. V Milon vína sloužila jako dodatečný příjem pro Lafite velitele. Brzy, byla půda uznána s vysokou kvalitou. Lafite majitel byl v té době markýz Nicolas-Alexandre de Segur, kterého Louis XV označoval jako "The Wine Prince."
V roce 1815 , makléř Guillaume Lawton už mluví o Mandavy-Milon z kopců Milon jako čtvrtý růstový Pauillac. V letech 1830 a 1840, rodina Castéja bylo ponecháno dědictví obou Mandavy a Duhart vdovy (14 hektarů). Rodina tedy vlastnil 40 hektarů vinice, která byla pojmenována Duhart-Milon. Ústní tradice je to "Sieur Duhart" bylo jméno lupiče za Ludvíka XV, který se usadil v Pauillac a byl inspirací pro oznaení vína DUhart-Milon.
1855 klasifikace uznala kvality Duhart-Milon v terroir tím, že ho zařadila jako jedinou do 4. růstu vína Pauillac. Rodina Castéja zůstala v držení majetku v průběhu druhé poloviny 19. století a první poloviny 20. století. Château Duhart-Milon byl pak jedním z největších Pauillac majetkem s asi 50 hektarů. V roce 1937, vlastnost prošla pěti různými majiteli v pouhých 25 letech, a dělba vinic způsobila rychlý pokles, který doplnili i silné mrazy roku 1956. Kvalita zámeckých vín výrazně klesala, až se rodina Rothschildů rozhodla zakoupit nemovitost v roce 1962.
Duhart-Milon se skládala ze 110 hektarů, z nichž pouze 17 hektarů byly vinné révy. Hlavní stavební projekty pak byly provedeny ve vinici: odvodnění, vytrhávání a přesazování, nákup sousedních pozemků a reintegraci vinici o obchodních ploch. Nové DPH a sklep místnosti byly instalovány v Pauillac. Od roku 1973 do roku 2001 vinice zvýšil z 42 ha na 71 ha.
V současné době nové vinné révy jsou zralé a rekonstrukce sklepa dodává završení značného 40-letého úsilí, kterým byla obnova Château Duhart-Milon. Příslib ročníků 1990, 1995, 1996 a 2000 již byla potvrzena a obnovená kvalita je vyjádřena v konzistenci ročníků na nejvyšší úrovni. Toto může být viděno v pozoruhodném potenciálu všech ročníků od roku 2003. V případě musela být jmenován, než v roce 2005, 2006, 2009 a 2010 byly pozoruhodné úspěchy, které získaly ohlas u kritiků nejlepší ročníky.
VINICE: Château Duhart-Milon vinice se skládají převážně z jednoho kusu vinné révy na západní straně Château Lafite-Rothschild, na Milon svahu, který vede podél Carruades plošině. Vlastnost má 76 hektarů vinné révy. Půda je z jemných oblázků smíchaných s eolickým pískem na terciárním vápencovém podloží.
Na 76 hektarů vinic se skládá z Cabernet Sauvignon (67%) a Merlot (33%). Průměrný věk vinic je 30 let. Průměrná roční produkce Château Duhart-Milon a Moulin de Duhart je asi 30 000.
Vlastnost se podařilo od roku 1962 prostřednictvím jednoho týmu sjednotit, vzhledem k blízkosti dvou vlastností, dohlíží na obě Château Lafite-Rothschild a Château Duhart-Milon Eric Kohler, technický ředitel z Bordeaux zámků, je nápomocen enologů a výrobce Christophe Conge a Vineyard Správce Régis Porfilet.
Oba Châteaux používají stejné tradiční techniky, založené na přísné kontrole výnosů, ruční sklizně a mnoho dalších manuálních úkolů po celý rok.
O dani z přidané místnosti a sklepy byla usedlost rozšířena a zcela renovována v roce 2003.
Každé vynesení je izolováno již od počátku, aby bylo možné posoudit jeho kvalitu. Několik ochutnávek z každé nádrže jsou pak prováděny v prosinci, s cílem zajistit přísný výběr pro Grand Vin. Ve sklepě je oddělen od vinice a nachází se v centru města Pauillac.
Každý ročník zraje v dubových sudech. Sudy jsou vyrobeny v Domaine bednářství. Délka času, které stráví víno v sudech se liší v závislosti na ročníku, mezi 10 až 18 měsíců, během kterých jsou tato vína pravidelně čištěna sbíráním kalů prostřednictvím vaječných bílků.