APPELLATION: Pomerol
CÉPAGES (odrůdy rév): 95% Merlot, 5% Cabernet franc
Négociant J.P.Moueix z Libourne je od roku 1947 technickým ředitelem této usedlosti. Před svou smrtí v roce 1961 předala původní majitelka paní Loubatová, jednu třetinu Pétrusu panu Moueixovi. Neměla žádné děti, jen dvě sestry, které spolu nevycházely nejlépe, a tak paní Loubatová dala moudře Moueixovi prostředky k zajištění toho, aby rodinné neshody nebyly schopny poškodit každodenní chod Chateau Petrus.
V roce 1964 koupil Moueix jeden ze zbývajících dvou podílů a navždy řídí osud tohoto světově proslulého chateau. Nízký obsah kyselin vytváří z Chateau Pétrus skutečně jemné víno, které v kombinaci s vrozenou svůdností odrůdy Merlot umožňuje statku vyrábět intenzivně zbarvená, značně koncentrovaná vína, která by jinak byla k pití příliš drsná.
ARCHIVACE: 20 - 50 let
HISTORIE VINAŘSTVÍ:
Historie tohoto vinařství, nebyla nikdy velká, ale i přesto se Chateau Petrus stal legendou. V 19.století byla vlastníkem rodina Arnoud. Víno jako takové bylo málo známé. Ke konci 2. světové vlky se dostalo vinařství do rukou Madame Oubat, která věřila v jeho rozkvět. Rozhodla se tedy dokázat, že její víno bude lepší kvality než vína se Saint Emilionu. Madame Oubat dokázala své víno dostat na královský stůl při příležitosti svatby královny ALžběty a prince Filipa. Víno Petrus získalo obdiv i rodiny Kennedyů. Po smrti Madame Oubat v roce 1961 se rodina rozhodla prodat polovinu vinic panu Jean-Pierre Moueix. Vinařství je dodnes spravováno jeho syny.
VINICE:
Vinařství je rozprostřené na rozloze 11,4 ha a nachází se na náhorní plošině ve východní části Pomerol. Jsou zde vysazeny odrůdy Merlot 95% a Cabernet Franc 5%. Vinařství je jedním z prvních v Bordeaux, které zavedlo tzv ,,zelenou sklizeň´´ což je, že se snižuje výnosnost, ale zvyšuje kvalita zbylých hroznů. Hrozny jsou sbírány rušně a kvašení probíhá při stálé kontrole teploty v betonových nádržích. Mladé víno zraje v dubových sudech po dobu 20 měsíců. Nové sudy jsou řádně vyčištěny, aby dubové aroma nenabouralo chuť vína. Víno Petrus je ódou na víno, s unikátním charakterem terroiru v oblasti Pomerl a s potenciálem dlouholeté archivace.
CHARAKTERISTIKA VÍNA:
Legenda mezi víny. Nízký obsah kyselin vytváří z Chateau Pétrus skutečné jemné víno, které v kombinaci s vrozenou svůdností odrůdy Merlto umožňuje statku vyrábět intenzivně zbarvená, značně koncentrovaná vína, která by jinak byla k pití příliš drsná.