Během našeho pobytu jsme se drželi přesného plánu. Ten spočíval v poznávání slavných vinařských domů i tradičních rodinných vinařství. Seznamovali jsme se s původem hroznů, s výrobními postupy a výrazy jednotlivých vín. „Není šampaňské víno - jsou šampaňská vína“ to jsme měli na mysli při každé návštěvě, ochutnávce a při každém snoubení vín s pokrmy.
První návštěvu jsme uskutečnili v rodinném vinařství Forget-Brimont, v lokalitě Ludes, v části šampaňské viniční podoblasti Montagne de Reims. Přijal nás jeden ze společníků viniční usedlosti, seznámil nás s průběhem letošního vinobraní a neskrýval svoji spokojenost s kvalitou hroznů.
Komentovanou prohlídku výrobních prostor i sklepů, kde víno uzrává po druhotné fermentaci v lahvích, až po expediční místnost, vše bylo nanejvýše zajímavé a demonstrovalo práci na tomto viničním statku, produkujícím ročně 250 tisíc lahví v několika cuvées. Vín jedinečných, charakteristických výrazů: počínaje základním neročníkovým brut, až po víno vyrobené výhradně z hroznů bílého Chardonnay. Finále degustace zdobila vína ročníková a cuvée vína růžového.
Pozorně jsme ochutnávali, mluvili o našich pocitech, obhajovali rozdílné názory a porovnávali naše oblíbence. Ale "unisono" jsme se shodli, že každé cuvée, vyprodukované na viniční usedlosti Forget-Brimont, má vytříbený charakter, unikátní výraz a dokonale dokresluje ať již rodinnou oslavu svojí vznešeností, přátelské setkání bujarou svěžestí, nebo je ideálním společníkem delikátního pokrmu.
O tom jsme se přesvědčili při zásnubách vín se studenými delikatesami a mini deserty, kterými nás vinař hostil.
Mezi společností Good Wine Lower a vinařstvím Forget-Brimont probíhá již dlouhá léta velice úspěšná spolupráce a šampaňská vína z tohoto vinařství jsou oblíbená jak u mnoha konečných zákazníků tak i v restauracích po celé České republice.
Významný výrobce šampaňských Lanson, vyprodukuje každým rokem pět milionů lahví vína v několika cuvées.
La Maison Lanson (La Maison – „Dům" - je vždy název pro významného a světově známého výrobce šampaňského vína) byl založen v roce 1760 obchodníkem a městským hodnostářem panem F. Delamottem . V roce 1837, po smrti zakladatelova syna, se stává majitelem rodinný přítel Jean-Baptiste Lanson a od té doby „La Maison“ nese jméno - Lanson père et fils.
Každý ze šampaňských „Maisons“ má své jedinečnosti. V případě Lansonu to je výrobní sklep, kde kralují fermentační kádě označené jmény obcí odkud pocházejí hrozny. V rozlehlých sklepních galeriích, o celkové délce 7 kilometrů, lze zahlédnout lahve starých ročníků vína z počátku 20. století. Bohužel, ochutnat je nelze a…to je veliká škoda!
Museli jsme se spokojit s prohlídkou vinohradu „Clos Lanson“, který se rozkládá v blízkosti hlavních budov šampaňského „Domu“ a působí jako osamocený ostrov vinohradnictví uprostřed města. Je obehnán kamennou zdí, jeho celková rozloha je jeden hektar a je osázený výhradně odrůdou Chardonnay. Od roku 2006 produkuje ročně 6 až 8 tisíc lahví vzácného cuvée, které bylo dáno poprvé do prodeje v roce 2015.
Zajímavou návštěvu v jednom z nejstarších producentů šampaňských vín zakončila jednoduchá degustace tří rozdílných cuvées: neročníkové brut, které nese označení Black Label a představuje 75% z celkové roční produkce „Domu“. Víno svěží, harmonické, přívětivé, ale bez vyhraněného charakteru. Dvě následující cuvées, ročníkové a „Noble Cuvée“ - představují vrchol produkce. Jejich výraz je komplexní, ušlechtilý, unikátní. Obě vína zobrazují originalitu produkce šampaňského Maison Lanson.
Večer jsme oslavili kulinárním zážitkem v restauraci „Le Millenaire“. V moderním dekoru restaurace jsme vychutnali delikátní menu. Všechny nás překvapil hlavně skvělý senzorický i senzitivní výraz hovězího steaku Black Angus z vyhlášeného aberdeenského skotu. Pokrmy, v doprovodu vín, vytvořily lahodný a harmonický zážitek a večer strávený v této restauraci, pyšnící se 1 hvězdičkou průvodce Michelin, báječně uzavřel den krásných zážitků.