Sonberské vinice se rozkládají na asi 40 hektarech sprašové půdy, kterou před lety podrobili geologickému průzkumu, takže má réva optimální podmínky. Napomáhají tomu i nadmořská výška 230 metrů a orientace vinice směrem na jih a jihozápad. O zbytek se svojí typickou pečlivostí stará vinohradník Roman Slouk. Většina prací ve vinohradu se dělá ručně.
Na každém keři nechávají ročně uzrát přibližně 1,5 kilogramů hroznů. Ne o moc víc ani míň, aby mohla rostlina optimálně rozvrhnout síly. Hrozny se sklízí výhradně ručně a v několika fázích - podle toho, jak která odrůda dozrává, což pomáhají určit i laboratorní testy. Právě ty ukazují, kdy mají bobule ten správný poměr cukru a kyselin.
Výsledkem je 50 až 150 tisíc lahví vína podle kvality daného ročníku. Velký rozptyl je daný tím, že pracují vždycky jen s těmi nejlepšími bobulemi, které na keři uzrají. Nejoblíbenějšími odrůdami a na soutěžích nejvíc oceňovanými jsou sonberský Riesling, Pálava nebo Merlot.
Vinohrad ovšem netvoří jen keře révy vinné. Na Sonberku si zakládají na rozmanitosti prostředí a dbají na udržitelné hospodaření v krajině. Jednotlivé řádky vinohradu jsou proložené lučními pásy, které pomáhají zadržovat vodu v krajině a lákají hmyz. U vinařství najdete i záhony s levandulí nebo meruňkový sad.