Apelace: Pauillac A.O.C.
Klasifikace: 1er Cru Classé od roku 1973 v klasifikaci z roku 1855
Slavný zámek mezi řekou a oceánem
Vinohrad unikátního vína Château Mouton Rothschild má celkovou rozlohu 90ha. Rozkládá se severozápadně od města Bordeaux, na okraji poloostrova Médoc, situovaného in medio aquae, mezi východně se nacházejícím širokým ústím řeky Gironde a na straně západní Atlantickým oceánem, jehož pobřeží lemuje piniový les.
Přítomnost veletoku vyrovnává teplotní rozdíly nad vinohradem a ten zároveň využívá mírného oceánského podnebí, před jehož excesy je lesem chráněn.
Reliéf vinohradu představuje sérii „terénních vln“, jejichž vrcholky jsou většinou nižší čtyřiceti metrů nadmořské výšky a jsou od sebe dělené mělkými proláklinami. Na „terénních vlnách“, kterým se ve starofrancouzštině říkalo „motte“ nebo „mothon“ jsou často rozmístěny nejhodnotnější viniční parcely. Od těchto pojmenování je bezpochyby odvozen i název slavné viniční usedlosti – Mouton.
Podstatná část vinohradu Château Mouton Rothschild je rozložena na „motte-mothon“, které se říká „Plateau de Mouton“ a která kulminuje v nadmořské výšce 27m.
Půdní skladba: Je tvořená hrubými štěrky, většími oblázky i kamenitou drtí, které uchovávají sluneční teplo. Jsou promíchané s písky, z části jílovými, a celek tvoří půdu velice chudou, na které se daří jen vinné révě. Ta právě zde dává zrod jedinečnému vínu, obdivovanému, a právem, na celém světě.
Řídké a drobné štěrky vytvářejí hlubokou vrstvu, sahající až k podloží vápencově opukovému.
Odrůdovou skladbu vinohradu tvoří typické odrůdy v regionu pěstované:
81% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 3% Cabernet Franc a 1% Petit Verdot.
Proporce těchto odrůd je vždy specifická pro každý ročník slavného vína, ale Cabernet Sauvignon vždy dominuje, neboť dodává vínu bohatství taninů, širokou paletu vůní a schopnost dlouhodobého vývoje.
Hektarová hustota osázení je 10.000 keřů a jejich průměrné stáří je 44 let.
Výrobní postupy: během vinobraní jsou, ručně sbírané hrozny, umísťovány do malých lísek, což zaručuje jejich neporušenost. Následovně jsou hrozny zbaveny třapin a jednotlivé bobule jdou pečlivě roztříděny. Jen zdravé a dokonale vyzrálé bobule, jsou gravitací transferovány do kvasných kádí.
Počet kádí, rozdílných velikostí, odpovídá počtu vinohradních parcel: 44 je vyrobeno z dubového dřeva a 20 kádí je ocelových.
Školící doba probíhá v barriques – nových pro každý ročník vína – průměrně po dobu dvaceti měsíců. Před lahvováním je víno čeřeno vaječnými bílky.