Apelace: Pauillac A.O.C.
Klasifikace: 5e Cru Classé v klasifikaci z roku 1855
V roce 2006 bylo provedeno nové parcelní rozčlenění na 90 parcel. 2020 je prvním ročníkem, vyrobeným v novém výrobním sklepě, vybaveným novými káděmi a dalším nejmodernějším technickým zařízením.
Specifičnost tohoto ročníku souvisí také s provedení jablečně mléčné fermentace: 1/3 proběhla v ocelových, termicky regulovaných kádích a zbytek v dubových barriques. Víno bylo školeno po dobu 18 měsíců v barriques (75% nových).
Několik historických údajů:
Terroir Bages je zaznamenán již v archivních spisech z 16. Století, ale viniční historie usedlosti začala až ve století osmnáctém.
V letech 1749 až 1824 je vlastníkem usedlosti Thomas Lynch, syn obyvatele Galway v Irsku, Johna Lynche, který se usadil v Bordeaux jako velkoobchodník vínem.
Thomas Lynch hospodaří rozumně na svých vinohradech a produkuje výborná vína, známá pod názvem „Cru de Lynch“ a zařazená do prestižní klasifikace z roku 1855.
Od třicátých let dvacátého století je Lynch Bages obhospodařován členy rodiny Cazes.
Na vinařství je zachován starý sklep s káděmi, který je, v kraji Médoc, unikátním svědkem starých viničních technických vybavení, datujících z konce devatenáctého století.
90 hektarů, které představují vinohrad Château Lynch Bages, se rozkládají v blízkém sousedství městečka Pauillac.
Jedinečný terroir představuje to nejlepší z Médocu: Terénní vlny obsahující hlubokou vrstvu garonnských (čtvrtohorních) štěrků, smíchaných s částí jílového podloží, což limituje negativní vliv hydrického deficitu a zajišťuje progresivní uzrávání hroznů i v dobách nedostatku vláhy.
Současnou půdní skladbu tvoří 75% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot, 6% Cabernet Franc a 2% Petit Verdot. Podíl jednotlivých odrůd je specifický pro každý ročník vína Château Lynch Bages. Průměrný věk viničních keřů je 30 let, nejstarším je více jak let 60.
Od roku 2006 došlo k rozčlenění vinohradu na jednotlivé parcely za použití satelitních technologií a současně byl proveden průzkum jejich půdních složení. To dovolilo vytvořit přesnou kartografii, která zaznamenává a upřesňuje podrobnosti o terroiru.
Výrobní a školící postupy:
Po periodě vyluhování, oddělení samotoku, vylisování macerovaných hroznů a ukončení jablečně mléčné fermentace, jsou sceleny výsledky těchto jednotlivých výrobních fází každé parcely. Finální kompozice hlavního zámeckého vína se liší u každého ročníku. Odpovídá výsledkům z jednotlivých parcel a klimatickým podmínkám ročníku. Je provedena kolegiem expertů, které rozhodne o finální kompozici vína Lych Bages, způsobilého k vyškolení.
To probíhá v dubových barriques, jejichž aromatické vlastnosti jsou zdůrazněné způsobem vypálení, provedeným věhlasnými výrobci sudů.
„Naše víno musí vyjadřovat určitý životní styl a současně být ušlechtilým nápojem“.
To je filozofie, kterou se řídí majitelé Château Lynch Bages a jejich spolupracovníci, při pracích jak na vinohradě, tak i ve sklepě. Proto, již po dlouhá léta, tvoří víno, které je jedinečné