Apelace: Pessac-Léognan A.O.C.
Víno ročníku 2020 bylo školeno po dobu dvanácti měsíců v dubových barriques (50% nových).
Parcela zámeckého vinohradu, dávající zrod bílému vínu, má rozlohu 11ha. Průměrný věk viničních keřů je 38 let (mezi 60-20 lety) a průměrný hektarový výnos je 32hl. Půdní skladbu parcely dominují čtvrtohorní štěrky, valounky a silice.
Ručně sklizené hrozny jsou delikátně lisované v prostředí zamezující oxidaci. Fermentace probíhají v barriques z francouzského dubu (50% nových) a víno je školeno po dobu dvanácti měsíců na jemných kvasinkových kalech v barriques (50% nových, 50% po jednoročním použití.)
Zámecký vinohrad rodící bílé hrozny Sauvignonu bílého i šedého a Sémillonu, má celkovou rozlohu 11ha. Jeho půdní skladbu tvoří štěrky a valounky – nánosy řeky Garonny. Dalšími součástmi půdní kompozice jsou silice, přinášející vínu jemnost, vápence pevnou strukturu a intenzitu. Jíly jsou původcem hladkosti celkového výrazu jedinečného vína.
Vyzrálé hrozny jsou sklízeny ručně, jejich zpracování probíhá pomalu, velice pečlivě a víno je školeno v dubových barriques.
Zámecký vinohrad rodící modré hrozny- Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (30%), Cabernet Franc (9%) a Petit Verdot (1%), má rozlohu 67ha.
Hlavní složku půdy tvoří čtvrtohorní štěrky. Po celý den akumulují sluneční teplo a v noci je vydávají hroznům na viničních keřích, což prospívá jejich dokonalému vyzrání. Přítomnost štěrků a valounků v půdě napomáhá její kyprosti a kořeny viničních keřů pronikají až do šestimetrové hloubky, odkud čerpají vodu a minerální živiny.
Na viniční usedlosti se používá moderní technika a technologie. Osmnácti týdenní studie terroiru umožnila zdokonalit pěstování každého keře.
Použití satelitního systému (oneoview) dovoluje pozorování každého řádku viničních keřů a podrobně sledovat vývoj a dozrávání hroznů.
Ručně sbírané hrozny (stočlennou brigádou sběračů), jsou s delikátnosti a pečlivě zpracovány a víno je školeno (v průměru 14 měsíců) v barriques vyrobených místním bednářstvím, integrovaným do viniční usedlosti.
Základní historické údaje:
Ve 14. Století byl, na místě současné usedlosti, vlastníkem několika arů vinice Monsieur Verrier Dubosq. Květ ve znaku zámeckého erbu dokazuje, že tato rodina je považována za zakladatele slavného vinařství.
V polovině 18. století kupuje viniční usedlost skotský obchodník vínem Georges Smith a dává jí své jméno.
V roce 1842 je majitelem zámeckého vinařství Lodi Martin Duffour Dubergier, starosta Bordeaux a společník podepisující ustanovení slavné klasifikace vín v roce 1855.
Společnost Louis Eschenauer, kterou slavné víno distribuováno od počátku dvacátého století, celou usedlost kupuje v roce 1958.
1990: Florence a Daniel Cathiard si víno z Château Smith Haut Lafitte zamilují a následovně se stávají jeho majiteli. Pokračují a rozšiřují významnou tradici vznešeného Cru.
Dokazuje to i jejich zásada:
„Dělat vše tak, aby každý ročník červeného i bílého vína vyjadřoval výjimečnost našeho terroitu.“