Apelace: Pessac-Léognan A.O.C.
Klasifikace: Premier Cru Classé v klasifikaci z roku 1855 a
Cru Classé de Graves v roce 1959
Ručně sklizené hrozny byly poprvé tříděné na vinohradě a druhé třídění proběhlo pomocí optického zařízení poslední generace. Výrobní postupy, macerace a alkoholové kvašení se uskutečnily v nerezových, termicky regulovaných kádích, o obsahu 225hl a část fermentace jablečně mléčné probíhá v nových barriques. Všechno víno školené v barriques z francouzského dubu (77,3% nových) po dobu 22 měsíců a čeření vína bylo provedeno čerstvými bílky.
HISTORIE: Jednou z nejvěhlasnějších viniční usedlostí v kraji Bordeaux je bezpochyby Château Haut Brion. Nachází se v podoblasti Graves a je součástí klasifikace „Cru Classé de Graves“, ustanovené v roce 1959. Usedlost se nachází v obci Pessac, která je součástí aglomerace Bordeaux a víno nese apelaci Pessac-Léognan (A.O.C.).
Ale je nutné poznamenat, že Château Haut Brion je hlavně 1er Cru Classé v nejslavnější hierarchii vín z Bordeaux, ustanovené v roce 1855, na příkaz císaře Napoleona III.
Od roku 1525, kdy byl vinohrad založen Jeanem de Pontac, a který započal s výstavbou slavného zámku v roce 1549, historie viniční usedlosti a vína, je dlouhá, složitá a úchvatná, tak jako je víno samo. Vzpomeňme jen některé významné osobnosti, které v průběhu let a ročníků ušlechtilého vína,
zasloužily o jeho rozkvět a věhlas: Arnaud de Pontac III který vlastnil usedlost od roku 1649, zdokonalil zpracování hroznů, prodloužil dobu macerace, dal vínu současnou hluboce rubínovou barvu, pevnou kostru a tím i dlouhověkost v dozrávání do senzorické bohatosti. Další vinaři v kraji následovali nový styl vína i při tvorbě vlastních Crus a byli u zrodu nového stylu místních vín.
Haut Brion si získával obdiv a oblibu na královských dvorech: ať Ludvíka XIV, či anglického krále Karla II i u dalších evropských panovníků. Na stolech šlechtických domů a bohaté buržoazie, nemohl Château Haut Brion chybět a neopomeňme Thomase Jeffersona, třetího amerického prezidenta, který si víno tolik oblíbil!
Přenesme se do současnosti. V roce 1935 kupuje celou usedlost americký bankéř a jeho potomci jsou i v současnosti stále členy společnosti a správní rady, v jejímž čele stojí Princ Robert de Luxemburg.
Vraťme se k vinohradu a k vínu: Celková rozloha vinohradu je 48.35ha, jeho reliéf tvoří dvě malé vyvýšeniny a celé území ohraničují potůčky Peugue a Serpant, které se podílejí na tvorbě specifického mikroklimatu. Půdní skladbu tvoří hlavně čtvrtohorní hluboké štěrky, umožňující dokonalou drenáž přebytečné dešťové vody. Průměrný věk viničních hlav je 30-35 let a odrůdovou skladbu tvoří Merlot (45%), Cabernet Sauvugnon (44%), Cabernet Franc (10%) a jedno procento Petit Verdot.
Na 3ha vinohradu se pěstují bílé odrůdy Semillon a Sauvignon bílý, které dávají úžasné bílé suché víno, které je velice vzácné.
K vychutnání každého ročníku Château Haut Brion je nutné obrnit se velkou trpělivostí.
Ale když víno vyzraje, jeho senzorický a senzitivní výraz je nezapomenutelný! Vůně, aroma i buket rozezpívají tóny havanského doutníku, černé čokolády, pražení, cedrového dřeva, ale i konfitovaného fíku později i listů sušeného černého čaje. V ústech je výraz vína zprvu delikátní, ve vývojové etapě se umocňuje, je patrná přítomnost ušlechtilých, sametových tříslovin a ve fázi finální zazní symfonie aromatické intenzity v ohlušujícím, ale tolik svůdném akordu.
Talleyrand – ministr zahraničí Napoleona I – vlastnil Haut Brion v letech 1801–1840.
Byl gurmetem a dokonalým hostitelem. Při podávání svého vína, nikdy neopomněl hostům doporučit:
‘Dříve než přiblížíte tento nektar k ústům, pozvedněte číši proti světlu, obdivujte jeho barvu, dlouze k vínu přivoňte, postavte sklenici na stůl a začněte o víně mluvit!
I vy, milovníci vznešených vín, se těmito slovy inspirujte!