Apelace: Pomerol A.O.C.
Klimatické podmínky ročníku 2020 se vyznačovaly výraznými deštivými periodami během zimy a brzkého jara. Sice nahromadily podzemní vody, ale zavinily agresivní útoky révového padlí, což způsobilo nemalé problémy v celé oblasti. Naštěstí konec jara i léto byly periody suché a teplé a hrozny dokonale vyzrály jak technologicky tak i fenolově. Vinobraní proběhlo při velice dobrých klimatických podmínkách.
Extrakce vyzrálých substancí byla pomalá, delikátní a proto výraz ročníku 2020 je harmonický, charakteristický svěží aciditou a strukturou hedvábných taninů.
Zámecký vinohrad má rozlohu 23ha a od roku je výsadba 8.100 viničních keřů/ha. Jejich průměrný věk je 30 let.
Půdní skladbu tvoří štěrky, větší oblázky a půdy jílově štěrkovité, písčitě jílovité a štěrkově písčité.
Hrozny fermentují v termicky regulovaných kádích a víno ročníku 2012 bylo školeno 12 měsíců v dubových barriques (50% nových).
Několik historických údajů:
Château La Pointe je součástí významných viničních usedlostí v apelaci Pomerol.
Názvu vděčí za polohu svého vinohradu, který se rozkládá na samém konci jihozápadní části apelace, na jeho „špici“ (pointe).
Věhlas vinařství nesouvisí s architekturou zámeckého stavení, datujícího z XIX století rodinou Chaperon, ale s úžasnou kvalitou jeho terroiru. Ten charakterizují významné žíly oxidu železitého. Ty jsou podstatou výrazného aromatického tónu černého lanýže tohoto cru.
V roce 1941 získávají Château La Pointe rodiny Arfeuville a Stéphane a jsou jejími vlastníky až do roku 2007.
Následovně kupuje zámek a vinařství pojišťovna Generali a ředitelem usedlosti se stává, v roce 2008, Eric Monneret.
Nový ředitel a jeho společníci se zaměřují na analýzu půdy i jejího podloží a aktualizují vinohradnické práce na každé parcele.
Na výsledky těchto prací navazuje obnova vybavení pracovního sklepa. Jsou umístěny nové menší betonové kádě, což odpovídá rozhodnutí o zpracování hroznů na bázi parcelárních selekcí.
Odborným poradcem na Château la Pointe je Hubert de Boüard de Laforest, spolumajitel Château Angelus a významný enolog.