Apelace: Gigondas A.O. C. (A.O.P.)
Region: Údolí řeky Rony – jižní část
Vinohradní parcela, o rozloze 5ha, má 2 rozdílné a doplňující se terroiry, osázené odrůdami Grenache rouge (věk 60 let!) a Syrah Rozkládá se pod skalami Montmirail, v nadmořské výšce 600m.
V půdní skladbě obou terroirů dominují vápencové sutě z doby Jurské na podloží rudých jílů.
Průměrný roční hektarový výnos je 32hl.
Ručně sbírané hrozny jsou macerované po dobu pěti až sedmi týdnů, kvašení probíhá za aktivity přírodních kvasinek, které jsou součástí hroznů. Víno je školeno v betonových kádích a starých sudech o obsahu 600L.
Viniční usedlost La Ferme du Mont se nachází v jižní části Údolí řeky Rony, poblíž lokality Valréas. Stéphane Vedeau, jeden z významných francouzských vinařů, ji založil v roce 2007.
Padesáti hektarový vinohrad se rozkládá v okolí usedlosti a je osázený viničními keři, jejichž průměrné stáří je padesát let. V půdní skladbě jednotlivých parcel dominují drobné vápencové štěrky, bohaté na minerály.
Stéphane, s podporou svých spolupracovníků, tvoří vína ušlechtilá, štědrá, komplexní, lahodně ovocná.
Každé z jeho cuvées se vyznačuje bohatou aromatickou paletou, kterou charakterizují například noty višňového džemu, kompotovaného červeného ovoce, ale i černých oliv…vše přispívající k celkové bohatosti, smyslnosti a délce senzorického výrazu jednotlivých vín.
Úspěšný vinař sám vybírá dřevo z dubů v oblasti Troncais, nechá je vysychat 2 roky a při výrobě sudů určuje, dle potřeby, jejich stupeň vypálení. To vše mu umožňuje vyškolit svá vína obohacená o jedinečně delikátní dřevitý výraz, přinášející obdivuhodnou finální notu senzorického výrazu.
I proto Stéphanova vína získávají uznání v nejslavnějších restauracích a u všech milovníků ušlechtilých vín.