Apelace: Châteauneuf-du-Pape A.O.C.
Region: Údolí řeky Rony – jižní část
Vinohrad se rozkládá v severovýchodní části apelace.
Půdní skladbu tvoří kamenité valounky a značné množství písků. To vyhovuje odrůdě Grenache, která zde ještě umocňuje svůj ovocný olfaktorický výraz.
Ručně sbírané a odtřapené hrozny dlouze macerují (3-5 týdnů). Alkoholová fermentace se uskutečňuje na teplotách 22°-23°C. Rmut je následovně lehce lisován a vylisované víno je sceleno se samotokem.
Školení probíhá, v průměru, po dobu 12 měsíců – 10% v sudech, 90% v betonových kádích.
Viniční usedlost La Ferme du Mont se nachází v jižní části Údolí řeky Rony, poblíž lokality Valréas. Stéphane Vedeau, jeden z významných francouzských vinařů, ji založil v roce 2007.
Padesáti hektarový vinohrad se rozkládá v okolí usedlosti a je osázený viničními keři, jejichž průměrné stáří je padesát let. V půdní skladbě jednotlivých parcel dominují drobné vápencové štěrky, bohaté na minerály.
Stéphane, s podporou svých spolupracovníků, tvoří vína ušlechtilá, štědrá, komplexní, lahodně ovocná.
Každé z jeho cuvées se vyznačuje bohatou aromatickou paletou, kterou charakterizují například noty višňového džemu, kompotovaného červeného ovoce, ale i černých oliv…vše přispívající k celkové bohatosti, smyslnosti a délce senzorického výrazu jednotlivých vín.
Úspěšný vinař sám vybírá dřevo z dubů v oblasti Troncais, nechá je vysychat 2 roky a při výrobě sudů určuje, dle potřeby, jejich stupeň vypálení. To vše mu umožňuje vyškolit svá vína obohacená o jedinečně delikátní dřevitý výraz, přinášející obdivuhodnou finální notu senzorického výrazu.
I proto Stéphanova vína získávají uznání v nejslavnějších restauracích a u všech milovníků ušlechtilých vín.