Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
Specifikace: Druhé víno z produkce Château Ausone
Chapelle d´Ausone je vyrobeno z hroznů mladých viničních keřů. Jejich průměrný věk je 50 let a jsou vysázené na náhorní vápencové plošině Saint Emilionu. V současnosti se o jejich obhospodařování stará Pauline Vautier, dcera majitele Alaina Vautier, podle přesných pravidel biodynamického zemědělství. Hektarové výnosy jsou limitované, hrozny jsou sklízeny ručně a podle lunárních fází.
Selektované hrozny jsou macerovány 4 až 5 týdnů a fermentace probíhají za přesně kontrolovaných teplot. Školení a vyzrávání jedinečného vína trvá po dobu osmnácti měsíců v dubových sudech o obsahu 225L.
HISTORIE: Jen tři rodiny se následovaly ve vlastnictví legendárního, určitým způsobem tajuplného zámku a vína – Château Ausone, 1er Grand Cru Classé A.
Jeho vznešenost kraluje oblasti Saint Emilion od počátku slávy místních vín.
Od XIII až do století sedmnáctého se ve vlastnictví viniční usedlosti vystřídala rodina Lescours, poté Jacques Lesure a jeho dědici, od konce 17. do století devatenáctého rodina Chantonnet-Cantenat a konečně, až do současnosti, rodina Dubois-Chalon-Vauthier, ze stejného rodu.
Ale historie samotného Château Ausone začíná rokem 1770. To, když Jean Cantenat, mistr bednář a výrobce barriques, pojal za manželku Jeanne Chantonnet, dědičku rozsáhlé usedlosti.
Rozloha usedlosti se postupně koncentruje kolem zámečku, který si novomanželé nechali vystavět v roce1781.
V dolní části usedlosti, v místě zvaným La Gaffeliere, manželé Cantenat objevili pozůstatky vily z doby Galo-Římské. Vila Lucaniac, ze IV. Století, a jak tomu vše nasvědčuje i dnes, patřila slavnému básníkovi IV. Století, Ausonovi, který byl rovněž profesorem a politickým poradcem v pozdní době Římského impéria.
Jean Cantenat a jeho choť neváhali a nazvali jejich sídlo po slavné osobnosti - Château Ausone.
Od roku 1996, kdy vykoupil podíl rodiny Dubois-Chalon, stal se Alain Vauthier jediným vlastníkem Château Ausone a celé vinařské usedlosti. Jeho dcera Pauline, diplomovaná agronomka a enolog, řídí vše na vinohradu tak i výrobu úžasného vína, od roku 2005.
VINOHRAD: Prostředí vinohradu vyvolává pocit magnetického tajemství místa…
Je orientovaný směrem východním a jihovýchodním a jeho celková rozloha je 7ha. Rozkládá se na svahu, místy strmém, pod vrcholkem „velkého kopce“, v těsné blízkosti hradeb městečka Saint Emilion. Vinohrad se dělí na 2 sektory: 5,5ha orientovaných směrem jižním a 1,5ha se rozkládá „na střeše“ starého vápencového lomu, kde byl, době Římské okupace, hřbitov. V této části se nachází parcela, osázená hlavami Cabernetu Franc v roce 1906 a stále rodící hrozny jedinečné kvality.
Půdní složení je unikátní, neboť pod mělkou vrstvou jílu leží vápencová skála, tvořena měkkým vápencem vzniklým ze zkamenělých ulit mořských živočichů. Kořeny viničních keřů jsou v přímém kontaktu s porézní skálou, což umožňuje kořenům harmonický přínos vláhy.
Vinohrad je osázen odrůdami Cabernet Franc a Merlot v poměru 55-45%. Na některých starých parcelách vinohradu jsou obě odrůdy promíchané. Proto jsou hlavy individuálně označeny, tak aby při vinobraní sběrači dodržovali časový rozdíl sběru mezi oběma odrůdami.
Cabernet Franc tvoří historickou odrůdu na vinohradě Château Ausone; víno mu vděčí za jeho dlouhodobost, komplexitu a ryzí výraz. Proto, ve všech případech nové výsadby je vysazován jen Cabernet Franc. Ošetřování vinohradu přírodními postřiky navazuje na model používaný na Romanée Conti. Průměrný hektarový výnos je 27hl/ha a průměrná roční produkce vína Château Ausone je 18-20 tisíc lahví.
VÝROBNÍ POSTUPY: Hrozny jsou tříděny a selektovány podle sběru na jednotlivých parcelách, následovně odtřapeny, macerovány a kvašeny v šesti dřevěných, termicky regulovaných kádích. Školení trvá v průměru 20 měsíců, vždy v nových barriques, ve vápencových galeriích.