Apelace: Saint-Emilion Grand Cru A.O.C.
Klasifikace: 1er Grand Cru Classé „B“
Vinohrad, o rozloze 43ha dominuje okolní krajinu na nejvyšším bodě apelace Saint-Emilion (110m). Jeho terroir využívá unikátní expozice 360°a nesrovnatelné komplexity půdní skladby, tvořenou mozaikou 25 parcel rozdílných půdních skladeb, ve kterých dominují vápence a jíly.
Optimálně vyzrálé hrozny jsou zpracovávané tradičně, nejprve studenou před fermentační macerací v malých ocelových, termicky regulovaných kádích, kde rovněž probíhají fermentační procesy. Celková doba pobytu základní suroviny v kádích je 21 až 35 dní. Víno bylo školeno 17 měsíců v dubových barriques (65% nových).
Několik základních historických informací:
V XVIII století je majitelem viniční usedlosti abbé Reymond de Sèze, který nechal vystavit současný zámek v roce 1745. Za jeho doby se stává Mondot součástí nejhodnotnějších vín v Saint-Emilionu. V roce 1850 vlastní usedlost Raymond Troplong. Jeho synovec Eduard Troplong, dříve než usedlost prodává, přidává k původnímu názvu, jméno Troplong. Pařížský obchodník vínem, Alexandre Valette, kupuje viniční usedlost, kterou následovně řídí Christine Velette-Pariente a její manžel.
Nádherné viniční Château získává společnost SCOR. Mr Aymeric de Gironde, současný ředitel, ve spolupráci s enologem Thomsem Duclos, dali zrod jejich prvnímu ročníku 2017.