Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
Specifikace: Druhé víno z produkce Château Figeac, 1er Grand Cru Classé „A“
Ročník 2020, i přes obtížné klimatické podmínky v první části roku – zvláště boji proti révovému padlí – dal, díky druhé klimaticky přívětivé části období, hrozny skvělé kvality. Ty byly zpracované ve stejném výrobním sklepě jako hlavní zámecké víno a za použití nejmodernějšího technologického vybavení.
Víno bylo školeno po dobu 15- 16 měsíců v dubových barriques, z 30% nových.
V roce 2002 kupuje rodina Manoncourt, majitelé Château Figeac, od spol. AXA Millésimes parcelu o rozloze 1.5ha, která se nachází v srdci historického vinohradu viniční usedlosti Château Figeac.
Víno, které je z hroznů produkováno, je prodáváno s etiketou Château Petit Figeac.
Od roku 2012 Petit Figeac se oficiálně stává DRUHÝM VÍNEM, z produkce slavné viniční usedlosti.
Hrozny pro výrobu tohoto cuvée jsou sklízené ručně, všechny výrobní postupy a školení vína (po dobu 16 měsíců) probíhají v dubových barriques, z 20ti% nových. Mošty, pro tvorbu Petit Figeacu, jsou pečlivě a přísně selektovány.
Villa Figeacus, rozsáhlá zemědělská a viniční usedlost existovala na místě dnešního Château Figeac již ve II. století našeho letopočtu.
Mezi XV. a XIX. stoletími se na již slavném vinařství vystřídali majitelé z významných vinařských rodin: Lescours (byli majiteli i Château Ausone), rodina de Cazes a v XVII. století vlastnila Château a vinohrad rodina Carles.
Raymond de Cazes, v roce 1586, přestavěl původní stavení ve stylu renesance a založil sklep, kde jsou od té doby školena vína vyprodukovaná na Figeacu, vždy od druhého roku jejich zrodu. Následující příslušníci rodiny de Cazes upravili fasádu zámku do současné podoby.
V následujících letech komtesa de Carles-Trajet je nucena, během krizového období způsobeného kontinentální blokádou, prodávat velké části vinohradu, který v té době měl rozlohu 130ha. (mimo jiné v roce 1832 zámku Cheval Blanc).
V roce 1892 získávají Figeac předchůdci současných majitelů – rodiny Manoncourt – „srdce“ původní vinohradnické plochy.
Pradědeček Thierryho Manoncourta staví do čela viniční exploatace agronoma Alberta Maquina, který restrukturuje vinohrad a jemuž patří dík za vědeckou a moderní vizi dalšího rozvoje vinohradu a produkce vína. Albert Maquin dal i současnou, tolik originální tvář krajině obklopující Château Figeac.
V roce 1907 vzniká slavná etiketa zámeckého vína, kterou zdobí erb pradědečka – Henriho de Chevremont. V klasifikaci z roku 1958 je Figeac zařazen mezi 1ers Grands Crus Classés B.
Musíme zdůraznit, že „styl Figeac“ se zrodil z vůle, znalostí a práce významného inženýra agronoma a majitele Thierryho Manoncourta, který učinil zásadní rozhodnutí týkající se výběru pěstovaných odrůd v procentech jak je znám i dnes.
Vína ze slavného Château uvedl Monsieur Manoncourt, ve spolupráci se svojí manželkou, Madame Anne-Marie, v roce 1960 na americký trh a v letech následujících na trhy v Japonsku, Hong Kongu, Singapuru. Figeac se stává jedním z nejvýznamnějších vinařských usedlostí v regionu Bordeaux a od konce osmdesátých let minulého století jsou jeho vína známá po celém světě.
Madame Anne-Marie Manoncourt a její dcery, s podporou a kompetencí jejich spolupracovníků, pokračují v duchu inovací, dělení se o vědomosti a v přívětivosti, což jsou vlastnosti dominující ve všech pracovních aktivitách na této unikátní vinařské usedlosti.
Jedinečný terroir, charakteristický třemi terénními vlnami čtvrtohorních nánosových štěrků, sahající místy až do hloubky sedmi metrů, je podstatou věhlasu Figeacu a má zásadní vliv na kvalitu a senzorický výraz jeho vín. Půdy mají výjimečný vinohradnický potenciál, který přestavuje téměř vyrovnaný poměr tří pěstovaných odrůd: Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon, což je unikát v celém regionu Bordeaux.
Château Figeac je nejrozsáhlejší vinařská usedlost v kraji Saint Emilion. Tvoří ji 40ha vinohradnické plochy a 14ha parků, pastvin lesních porostů a malebný rybník.