Klasifikace: 1er Grand Cru Classé v roce 1855
Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
Klimatické podmínky byly k révě po celý rok 2019 přívětivé. Zvláště teplý červenec přinesl dešťové srážky i ve formě bouřek, což zamezilo, aby réva poznala hydrický stres.
Dokonale vyzrálé hrozny byly zpracovány z velké části v ocelových, termicky regulovaných kádích a jablečně mléčná fermentace proběhla v dubových barriques (25% nových). Víno bylo školeno v barriques (60% nových) po dobu patnácti měsíců.
Château La Gaffeliere je jednou z nejstarších vinařských usedlostí v kraji Saint Emilion. První stopy o přítomnosti vinné révy na jejich pozemku datují z dob gallo-římských. Je majetkem rodiny Malet-Roquefort a to již po dobu čtyř století. Malet je jméno rodu, úzce svázaného s historií: Guillaume Malet byl po vítězné bitvě u Hastings, v roce 1066, pasovaný normandským Vilémem Dobyvatelem, na rytíře, a získal titul hraběte ze Suffolku. Jean Malet I. doprovázel krále Ludvíka Svatého, na jeho křížové výpravě. V roce 1654 si Louis Malet de la Jorie bere za manželku Margueritte de Calvimont, jenž po svém otci dědí château Roquefort.
A konečně, v roce 1705, manželský svazek Louis Malet de Roquefort s Isabeau, dcerou rodiny žijící již po několik generací v Saint Emilionu a vlastnící viniční usedlosti La Gaffeliere a Fonroque, spojuje rod Malet de Roquefort, s významným Château. Od této doby až po současnost, je La Gaffeliere vlastnictvím této rodiny.
V roce 1990 byl vystavěn nový sklep pro školení vína a od roku 2004 spolupracují Alexandre a Leo de Malet Roquefort ve vedení usedlosti a při restrukturalizaci vinohradu. Nové, komolokuželovité kádě vyrobené na míru, jsou umístěné ve výrobním sklepě v roce 2013. Umožňují separátní fermentaci hroznů selektovaných na jednotlivých parcelách. Ve stejné době jsou pořizovány i nový vertikální lis, chladicí box a optická třídička hroznů.
Současná spolupráce všech členů rodiny Malet de Roquefort je důkazem silného rodinného ducha!
VINOHRAD: Celková rozloha viniční usedlosti je 25ha, z čehož rozloha samotného vinohradu, tvořící jednotný celek, je 22ha. Vinohrad, orientovaný jižně, je situovaný mezi pahorky, kterým kralují vinohrady zámků Ausone a Pavie.
Půdy jílově vápencové dominují na svahu vinohradu, zatímco pod svahem to jsou lehčí půdy křemičitých písků.
Vinohrad je osázený odrůdami Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon. Jejich průměrné stáří je 40 let.
VÝROBNÍ POSTUPY: Sklizený hrozen zůstává po dobu dvanácti hodin v chladicím boxu, při teplotě 7°C a následovně je tříděn optickým zařízením. Alkoholová fermentace, hroznů selektovaných podle jednotlivých parcel, probíhá v termicky regulovaných kádích. Kvašení jablečně mléčné z 50% tamtéž a z 50% v barriques. Víno je školeno po dobu 14-20 měsíců v barriques z velké části nových. (Doba školení a použití dubových barriques dle jejich stáří, jsou specifické pro každý ročník vína).
Průměrná roční produkce je 90 000 lahví.