Apelace: Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
Klasifikace: 1er Grand Cru Classé „A“
Zařazeno do klasifikace 16.6. 1955 – první ustanovení.
Víno bylo školeno po dobu osmnácti měsíců v 100% nových barriques a po vyškolení čeřeno 1-2 vaječnými bílky/barrique.
Harmonie a přesnost výrazu vína jsou charakteristické a hodné jednoho z nejúžasnějších ročníků, zrozených na Château Cheval Blanc.
Château Cheval Blanc představuje nekonečný, unikátní svět slastných pocitů.
Château Cheval Blanc je viniční usedlost v apelaci (A.O.C.) Saint Emilion Grand Cru,
a nese označení 1er Grand Cru Classé A.
Tato světoznámá klasifikace byla ustanovena v roce 1954, potvrzena státním dekretem v roce 1958 a k jejímu upřesnění dochází z pravidla vždy po deseti letech.
Viniční plocha slavného vína, vznikala postupně, v letech 1832-1838, kdy významná místní osobnost, Jean-Jacques Ducasse, odkoupil od hraběnky Aimée Jacquette de Geres 2 parcely o rozloze 31ha, náležící k Château Figeac. Tak vznikal vinohrad Cheval Blanc.
V roce 1852 se dcera pana Ducasse provdala za Jeana Fourcaud-Laussac a přinesla mu novou viniční usedlost věnem.
Rodina Fourcaud-Laussac vlastnila Château Chavel Blanc po dobu 150 let a v roce 1998 se stali jejími majiteli baron Albert Frere a Bernard Arnault.
Vinohrad: Nynější rozloha vinohradu – 39ha – je monolitická, ale plán jednotlivých čtyřiceti pěti úseků (parcel) je neměnný od roku 1871. Členění odpovídá půdním variacím, které na celkové ploše existují. Jsou tvořeny vrstvami křemičitě jílovitých štěrku, jenž dosahují rozdílných hloubek. Jejich podložím jsou čtvrtohorní nánosy hrubých písků a modrého jílu, pokryté horninou, obsahující nerovnoměrně silnou žílu oxidu železa. Podíl pěstovaných odrůd je pro apelaci Saint Emilion originální, neboť dominuje Cabernet Franc s téměř šedesáti procenty, doprovázený odrůdou Merlot. Na celé rozloze vinohradu je vysázeno 218 000 viničních hlav, jejichž průměrný věk je 40 let.
Výrobní prostory a klep: Moderní výrobní sklep je situován pod vrstvou zeminy, které se říká „kopeček“. Futuristickému prostoru vévodí 52 kádí ve formě betonových amfor a rozdílných velikostí, což odpovídá rozlohám jednotlivých parcel. Jsou sestavené do ladně zvlněných řad a jediným pohledem si návštěvník uvědomí, že elegance místa vyjadřuje nenapodobitelnou eleganci vína Cheval Blanc. Ve školícím sklepě jsou harmonicky uspořádány řady barriques, kde se hlavní víno školí po dobu 18 měsíců a pro jehož každý ročník se používají výhradně sudy nové.
Víno a jeho výraz: Terroir, a pro apelaci nezvyklá odrůdová skladba vína, dávají jeho výrazu aromatickou bohatost, svěžest, intenzitu, eleganci a delikátnost. Charakter vína je unikátní a rovněž mu zajišťuje dlouhodobé vyzrávání v lahvi. Cheval Blanc není svým senzorickým výrazem ani typickým vínem Saint Emilionu, ani Pomerolem. Je jedinečný, nesrovnatelný, výrazově skvělý a v každé fázi svého vývoje je oslnivý. Nikdy nepodléhá módním trendům a sám je nenapodobitelný.
Na název vína se váže následující legenda: „Král Henri IV. přijížděl do tohoto kraje na bílém koni (cheval blanc) a pobýval v hostinci, jenž se nacházel na místě současné viniční usedlosti.“
Pierre Lurton, velice úspěšný ředitel slavného vinohradu a zámku říká:
„Plody lidské práce, půdní skladba vinohradu, vybrané odrůdy a specifické klimatické podmínky dovolují našemu vínu vyjádřit okouzlující sen…“
Robert Parker Cheval Blanc charakterizuje následovně:
„Víno opravdové krásy, jehož pohlazení v ústní dutině je jemnější než kašmír“.
Druhé víno: Le Petit Cheval: je druhým vínem Cheval Blanc vytvořený roku 1988. Pochází ze stejné odrůdy a je výsledkem precizního výběru hroznů z vinic Cheval Blanc. Hrozny pro tento výběr jsou tříděny nejen pro jejich kvalitu, ale také pro jejich celkovou harmonii a vyváženost. Zaměstnanci Cheval Blanc vytvořili tuto směs výborné kvality, která tvoří 25%, někdy i méně z celkové produkce vinic. Le Petit Cheval, v němž je zastoupení Cabernet franc často vyšší než Merlotu, je tím pravým úvodem do vín Cheval Blanc nesoucím jejich typické znaky a zdůrazňuje jejich eleganci a výjimečnost. Kvalita půdy je klíčem k úspěšnému pěstování révy.