Klasifikace: 4e Cru Classé v roce 1855
Apelace: Saint-Julien A.O.C.
Vinohrad Château Talbot byl poznamenán velkým množstvím vody, která se nahromadila v jeho půdě během jara. Vinohrad tuto rezervu zkonzumoval v průběhu horkého a suchého léta. Proto výsledek byl skvělý. Ročník dal dokonale vyzrálé hrozny a to jak v případě taninů, tak i po stránce aromatického bohatství.
Ručně sklizené hrozny byly pečlivě několikráte přebrané jak ručně tak i za použití optiky. Macerační a fermentační postup proběhly v ocelových termicky regulovaných kádích a víno bylo školeno po dobu 15 měsíců v dubových barriques, z 60% nových.
Celková rozloha vinohradu je 105ha a půdní skladbu tvoří čtvrtohorní nánosové štěrky na vápencovém podloží, tvořeném z ulit mořských živočichů a z hvězdic.
Hektarová výsadba je 7 700 viničních keřů, jejichž průměrný věk je 50 let. Vinobraní probíhá výhradně ručně a hrozny jsou tříděny na vinohradě a následovně na třídícím stole.
Macerační a fermentační procesy se provádějí v dřevěných kádích a školení vína v barriques z dubového dřeva, z padesáti procent nových.
Historie:
Původ zámku a viniční usedlosti sahá až do XV století. Podle legendy je jeho název, spojován se slavným anglickým vojevůdcem, Connétablem Talbot, který byl poražen v roce 1453, v závěrečné bitvě Stoleté války u obce Castillon.
Château Talbot je jednou z nejstarších viničních usedlostí, která nikdy nepozbyla věhlas a skvělé renomé.
Po dobu několika desetiletí byla majetkem Markýze d´Aux až ji, v roce 1917, zakoupil Désiré Cordier.
Čtvrtá generace jeho potomků, v současnosti Nancy Bignon-Cordier a její rodina, jsou majitelé slavného château a vinařství.