Apelace: Bordeaux blanc A.O.C.
Specifická parcela na vinohradě slavného vína Suduiraut v kraji Suternes, je rodištěm okouzlujícího vína. Osázena je dvacetiletými viničními keři na terroiru, jehož půdní skladbu tvoří jemné štěrky a písky. Proto vyzrálé bobule hroznů dávají ovocné vůně a delikátní svěžest čilému vínu.
Macerace celých hroznů (pelliculaire) pro odrůdy Sauvignon Blanc a Sauvignon Gris trvá, podle ročníků, průměrně 2h až 12 hodin. Následovné delikátní a pomalé lisování trvá přibližně 2H30.
Kvašení se provádí (70%) v nerezových kádích, na teplotě 17°-21°C a 30% v barriques. Víno je školeno v nerezových kádích (70%). 30% je školeno v barriques (8% nových) na jemných kalech, které jsou pravidelně rozvířené (1-2x týdně).
Několik historických údajů:
Viniční usedlost nese název Suduiraut od roku 1580, po uzavření sňatku Nicole d´Allard s Léonardem de Suidiraut.
Château, poničené v době vzpoury části šlechty proti králi (Louis XIV), bylo rekonstruováno v XVII stolení a přejmenováno na Cru du Roy na konci století XVIII.
V té době se stal jeho majitelem synovec rodiny Suduiraut, Jean Joseph Duroy, Baron de Noaillan. Úžasné zahrady francouzského stylu, které navrhl slavný zahradník Ludvíka XIV Monsieur Le Nôtre, dokreslily jedinečným způsobem okolí viniční usedlosti.
18. dubna 1855 byla viniční usedlost Château Suduiraut zařazena do slavné klasifikace jako Premier Cru Classé.
Od roku 1992 je zámek a jeho vinohrad vlastnictvím společnosti AXA Millésimes, která si vytýčila za cíl uchovat vinohradnickou a vinařskou tradici usedlosti a umožnit v současnosti i pro budoucnost slavným vínům z Château Suduiraut vyjádřit jejich bohatý potenciál.