Dokonale vyzrálé a botrytizované hrozny jsou sklízeny ručně, v pěti etapách. Jsou pečlivě lisovány na gravitačním a pneumatickém lisu. Mošt je pomalu vykvašen v ocelových kádích a školení vína probíhá po dobu 18-24 měsíců v dubových barriques.
Hektarová výsadba vinohradu je 6.500 keřů, jejich stáří je 30 let a jeho celková rozloha je 6ha. Průměrný hektarový výnos je 12hl jedinečného, přírodně sladkého a bohatě aromatického vína.
Jacques a Guillaume Perromat – šestá generace majitelů – hospodaří na této rodinné viniční usedlosti, která se nachází na území obce Preignac.
SAUTERNES AOC - Nejkopcovitější obce Bommes, Farques a Sauternes vyrábějí nejbohatší ze všech bordeauxských dezertních vín, zatímco rovinatější, níže ležící Preignac produkuje vína velmi blízká stylu Barsacu. Víno musí obsahovat přezrálé botrytizované hrozny sklízené selektivním způsobem ( tzv. v tries ).
Bílá vína : Zlatá, intenzivní, silná a komplexní vína, provokující smysly. Mají bohatou strukturu s množstvím bohaté, vyzrálé a vydatné hroznové chuti. Ananas, broskve, meruňky a jahody jsou některá ze svůdných aromat, která v nich můžeme najít, krémově vanilkový charakter ovoce a nových dubových soudků vyzrává do nádherného médového přepychu, který je kořeněný a komplexní. Především ovšem se tato vína vyznačují zřetelným botrytickým charakterem.
Odrůdové složení : Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle
Archivace : 10 - 30 let pro většinu vín, mezi 20 - 70 lety pro ta největší
BARSAC AOC - Obec je jednou z pěti obcí, které mají právo na apelaci Sauternes, ostatní obce jsou Preignac, Fargues, Bommes a samotné Sauternes. Využívají jí pouze některá druhová vína prodávaná ve velkém, ale všechny individuální statky prodávají jako Barsac. Víno musí obsahovat přezrálé botrytizované hrozny sklízené selektivním způsobem.
Bílá vína : Svůdná, intenzivně sladká vína podobná stylu Sauternes, možná snad lehčí, nepatrně sušší a méně bohatá. Stejně jako Sauternes byl rok 1983 nejlepším ročníkem 20. století
Odrůdové složení : Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle
Archivace : 6 - 25 let pro většinu vín, 15 - 60 let pro ta největšíNejlepší červená vína Gravesu se vyrábějí v lokalitě Pessac-Léognan, dobrá červená a zlepšující se bílá vína v centru Gravesu a velká sladká vína Sauternesu a Barsacu na jihu. Největší důraz je kladen na produkci vín červených.
Rozdíl mezi běžnými sladkými bílými víny a velkými víny ze Sauternes a z Barsacu je tak velký jako rozdíl mezi víny sladkými a suchými. To, co tento rozdíl vytváří, se nazývá ''komplexita'', abyste tento problém pochopili, vychutnejte si aroma ze sklenice vyzrálého Sauternes. Vína vyráběná v Sauternes jsou nejen nejsvůdnější a nejpřepychovější na světě - jsou také komplexnější. Viděl jsem zatvrzelé muže, kteří rezolutně odmítali pít cokoliv sladšího než citronovou šťávu, jak se jim podlomily nohy po jediném přičichnutí ke sklenici Chateau Suduiraut, a ujišťuji ty nejtvrdohlavější a nejfanatičtější pijáky nesladkých vín, že se budou zalykat nadšením nad sklenicí Chateau d´Yquem 1967. Zdaleka nejlepší víno z těchto dvou apelací - Sauternes a Barsac.
UMÍSTĚNÍ : Rozprostírá se na levém břehu řeky Garonny, od severního okraje Bordeaux na jih až 10 km východně za Langon. Obce Cérons, Sauternes a Barsac se nacházejí v jižní části distriktu Graves.
PODNEBÍ : Velmi podobné Médocu, nepatrně teplejší s vyššími srážkami. V Sauternes a Barsacu je mírné a vlhké podnebí, s velmi důležitými mlhavými rány a delsím slunečním svitem, což vytváří ideální podmínky pro ,,ušlechtilou plíseň''.
POLOHA : Předměstí Bordeaux se rozrůstají severní částí distriktu, kolem obce Cadaujac získávají více venkovský charakter. Graves má mnohem kopcovitější terén než Médoc, s malými údolími, kterými protéká množství praménků odvodňujících půdu do Garonny. Některé z vinic jsou zde dosti příkré. Obce Sauternes, Bommes a Fargues jsou kopcovitého, ale Preignac a Barsac, poněkud zavodňované Garonnou, mají na rozdíl od Gironu svahy mírnější.
PŮDA : Projíždíte-li distriktem směrem na jih, mísí se štěrkovitá povrchová vrstva půdy postupně s pískem, později se zvětralým vápencem, případně s jílem. Podloží je také variabilní, ale základem železitá pánev, vápenec a jíl zůstávají, ať již samotné nebo v kombinacích. V Céronsu najdeme půdu kamenitou, nejčastěji křemen, štěrk a slín, nad jílovou vrstvou leží načervenalá vrstva jílu se štěrkem nebo štěrkovitá železitá vrstva v Sauternes a jíl s vápencem nad jílovitým a štěrkovým podložím ve Fargues. Šterkovité svahy v Bommes jsou místy protkány těžkou jílovou půdou, zatímco roviny jsou z písčitého jílu s podložím z načervenalého jílu nebo vápence. V důsledku naplavenin je v Barsacu více písku, jílu a vápence. Tam, kde jsou umístěny klasifikované vinice Barsacu, je půda jílovitá a vápenitá nad vápencovým podložím, jinde povrchová vrstva půdy obsahuje písčitý štěrk.
PRIMÁRNÍ ODRŮDY RÉVY VINNÉ : Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Sémillon, Sauvignon blanc
SEKUNDÁRNÍ ODRŮDY RÉVY VINNÉ : Malbec, Petit verdot, Muscadelle