Apelace: Toscana D.O.C.
Historie: Potenciál celého vinařského kraje Montalcino byl téměř nevyužitý až do roku 1960. Souviselo to s důležitými historickými událostmi, které se udály v Itálii v minulém století: Dvě světové války, ekonomický vývoj v padesátých letech a následující ekonomická krize venkova – to vše negativně ovlivnilo rozvoj vinařské aktivity. Teprve v osmdesátých letech minulého století zvýšení produkce a kvality místních vín se stává zdrojem hrdosti italského vinařství.
Ve stejné periodě vzniká přímá návaznost mezi tradicí místního vinařství a komercializací vyprodukovaných vín. Představiteli této spolupráce jsou rodiny Biondi Santi a Villa Banfi.
Jejich spolupráce přinesla úspěchy a víno Rosso di Montalcino získalo označení DOC, což odpovídá „ověřenému označení původu.“
Zeměpisná poloha: Montalcino je menší město, ležící v srdci údolí Orcia, v kraji toskánském, přibližně 40km jižně od důležité historické lokality- města Sienne.
Vinohrad a terroir: Celková rozloha místních vinohradů je 3.500ha. Vinohrady se rozkládají na pahorkatině a různě orientované svahy nad nimi vytvářejí rozdílné mikroklimatické podmínky.
Mezo-klimatické podmínky jsou středomořského charakteru (vzdálenost od moře je 40km) a blízkost hory Monte Asiata chrání vinohrady před bouřkami a krupobitím.
Půdní skladby tvoří tvrdý vápenec i opukové vápence, jílové břidlice a na několika plochách říční usazeniny.